ГоловнаПраво

Київський апеляційний суд залишив чинним арешт підозрюваної у вбивстві Шеремета Юлії Кузьменко

Її були готові взяти на поруки нардепи.

Київський апеляційний суд залишив чинним арешт підозрюваної у вбивстві Шеремета Юлії Кузьменко
Фото: Макс Требухов

Київський апеляційний суд продовжив утримання під арештом підозрюваної у виконанні вбивства Павла Шеремета Юлії Кузьменко. Арешт діятиме до 24 липня, пишуть"Українські новини".

Адвокати Кузьменко просили змінити запобіжний захід і віддати підозрювану на поруки теперішніх і колишніх нардепів.

За Кузьменко були готові поручитися депутати Михайло Бондар, Марія Іонова (обидва - фракція "Європейська Солідарність"), Кіра Рудик ("Голос"), колишній депутат Верховної Ради Тетяна Чорновол ("Народний фронт").

Суд відмовив у цьому клопотанні. Прокуратура наполягала на арешті підозрюваної.

Нагадаємо, 12 грудня 2020 року голова МВС Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів справи про вбивство Шеремета. Організатором убивства слідство назвало музиканта Андрія Антоненка, який захоплюється "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності". До свого задуму він нібито залучив жительку Києва, волонтерку і медика Юлію Кузьменко і контрактницю Яну Дугарь, а також низку невстановлених осіб.

За первинною версією слідства, Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг. За декілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої було використано вибухівку "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором з дистанційним управлінням.

21 травня стало відомо, що Антоненкові, Кузьменко і Дугарь змінили підозру. З мотивів злочину прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", змінивши на те, що невстановлені особи діяли з особистих мотивів "створення резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Дугарь, Антоненка і Кузьменко.

Антоненко тепер вказаний не як організатор, а як виконавець за попередньою змовою. Кузьменко нібито заклала вибухівку разом з Антоненком, але не тиснула на гачок. У новій підозрі йдеться, що вони знищили машину Subaru, в якій перебував Шеремет, і за невідомих обставин зберігали невідому вибухівку.

До підозри про виконання вбивства додали ще два підозри - в знищенні майна (авто Шеремета) та зберіганні вибухівки.

Пізніше "Слідство.Інфо" звинуватило поліцію в підтасуванні даних про пересування підозрюваних. Вони заявили, що слідчі поліції, які займаються справою про вбивство Павла Шеремета, скоротили маршрут чоловіка і жінки, які закладали вибухівку. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram