ГоловнаПолітика

Профільний комітет Ради розгляне законопроєкт Зеленського про підпорядкування Нацгвардії президенту

Документ включено до порядку денного завтрашнього засідання.

Профільний комітет Ради розгляне законопроєкт Зеленського про підпорядкування Нацгвардії президенту
Фото: Facebook /Національна гвардія України

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності в середу, 10 червня, розгляне законопроєкт №1007 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України".

Законопроєкт передбачає перепідпорядкування Національної гвардії президенту, і виведення командування нею з-під юрисдикції МВС.

Документ включено до порядку денного засідання профільного комітету парламенту, передає Інтерфакс-Україна.

Ініціатором законопроєкту є президент Володимир Зеленський, доповідачем від його імені на засіданні виступить представник гаранта Конституції в парламенті і перший віцеспікер Руслан Стефанчук, а співдоповідачем стане голова підкомітету Олександр Бакумов.

"Крім цього, в умовах особливого періоду здійснення силами спеціальних операцій, до складу яких входять і підрозділи НГУ, заходів з протидії військовій агресії РФ щодо України і захисту суверенних територій нашої держави, керівництво військовими формуваннями, в т. ч. і Національною гвардією України, належить не до сфери внутрішніх справ, політику в якій за законом формує Міністерство внутрішніх справ України, а до сфери національної безпеки і оборони. Тому в зв'язку з існуючими правовими колізіями виникла необхідність внести відповідні зміни до законів України "Про національну безпеку України" та "Про Національну гвардію України", - зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, в травні Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №3105, який передбачає розширення повноважень співробітників Національної гвардії, в тому числі право проводити особистий огляд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram