ГоловнаПраво

Офіс генпрокурора підозрює "чиновників" "ЛНР" у примусовій "паспортизації" українців

За попередніми даними, паспорти "ЛНР" отримали понад 200 тис. чоловік.

Офіс генпрокурора підозрює "чиновників" "ЛНР" у примусовій "паспортизації" українців
Фото: 24daily.net

Прокуратура Луганської області повідомила про підозру начальнику так званого "управління міграційної служби МВС Луганської народної республіки" і його заступнику за фактом примусової "паспортизації" українців. Вони змушували оформляти паспорт псеводореспубліки під загрозою звільнення з роботи і припинення соцвиплат.

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

Відзначається, що про підозру повідомлено начальнику так званого "управління міграційної служби МВС Луганської народної республіки" і його заступнику за фактом примусової "паспортизації" громадян України, які проживають на непідконтрольній органам державної влади території.

Дії "чиновників" кваліфіковані як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, сприяння діяльності терористичної організації, порушення законів і звичаїв війни.

За даними слідства, з 2018 року окупаційна адміністрація РФ із залученням "чиновників" установ в сферах освіти, медицини, соціального захисту почала процес видачі місцевим жителям "паспортів ЛНР".

Відповідальність за ведення політики насадження громадянства псевдореспубліки покладено на керівництво "управління міграційної служби" окупаційної адміністрації РФ.

Невиконання вимоги отримання "документа" є приводом для відмови в працевлаштуванні, звільнення з роботи, припинення соціальних виплат, виключення з навчальних закладів і т. ін. За попередніми даними, паспорти "ЛНР", ймовірно, отримали понад 200 тис. осіб.

Нагадаємо, в 2017 році Росія офіційно визнала документи, видані громадянам України терористичними організаціями "ДНР" і "ЛНР".

24 квітня 2019 президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства РФ у спрощеному порядку". Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають в ОРДЛО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram