ГоловнаСуспільствоЖиття

Генпрокурор розповіла, як боротимуться з насильством у правоохоронних органах

Серед першочергових кроків - впровадження відеоспостереження у місцях неволі.

Генпрокурор розповіла, як боротимуться з насильством у правоохоронних органах
Ирина Венедиктова
Фото: Макс Требухов

Генпрокурор Ірина Венедіктова у відеозверненні розповіла, як боротимуться з насильством у правоохоронних органах.

За її словами, нещодавно було проведено масштабну координаційну нараду керівників правоохоронних органів про стан протидії тортурам співробітниками органів правопорядку, а також нелюдському поводженню і такому, що принижує гідність.

"Всі учасники координаційної наради спільно визначили першочергові кроки протидії цим ганебним проявам. Серед них, зокрема, використання систем відеоспостереження в місцях неволі, портативних відеореєстраторів під час застосування заходів примусу, а також створення спеціально обладнаних кімнат для проведення допитів та інших слідчих дій з можливістю відеофіксації", - розповіла Венедіктова.

Вона також повідомила, що в 2019 році до Єдиного реєстру досудових розслідувань були занесені дані про 52 факти тортур і 1629 фактів можливого перевищення правоохоронцями влади або службових повноважень.

Венедіктова згадала про справу 5-річного Кирила Тлявова, який був убитий через розваги поліцейських зі зброєю.

"Встановлення справедливості щодо маленького Кирила - справа честі для всієї системи кримінальної юстиції", - сказала вона.

Крім того, генпрокурор заявила, що прокуратура бачить і свої недоліки та продовжує самоочищення. Навівши як приклад затримання 4 червня прокурора в Києві, який отримав хабар від представника фінансової установи - 100 тисяч доларів США.

Нагадаємо, напередодні у Києві пройшли дві акції проти поліцейського свавілля, зокрема, люди обурені зґвалтуванням жінки у відділенні поліції Кагарлика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram