ГоловнаПолітика

У Раду внесли законопроєкт про продаж в'язниць

В Україні законсервовані 27 установ виконання покарань.

У Раду внесли законопроєкт про продаж в'язниць
Бердичівська виправна колонії №70
Фото: esosedi.org

Група депутатів Верховної Ради зареєструвала в четвер, 4 червня, законопроєкт №3591, який може дозволити Мін'юсту почати продаж непотрібних в'язниць.

Про це повідомив міністр Денис Малюська у фейсбуці.

У разі прийняття законопроєкту 70% коштів від продажу зайвої нерухомості буде направлено на будівництво нової й реконструкцію старої тюремної інфраструктури. "У бюджеті коштів на тюремну реформу немає, тому джерела фінансування ми знаходимо самостійно, звідси і всі останні ініціативи: платні камери, приватні СІЗО й розпродажі в'язниць", – пояснив міністр.

За даними Департаменту виконання кримінальних покарань, в Україні зараз 27 законсервованих в'язниць і ще 9 збираються закрити незабаром. Ще 12 виправних центрів будуть закриті, якщо депутати приймуть закон про альтернативні види покарань.

Для прикладу: у Київській області законсервовані "Ірпінський виправний центр №132 та Березанська виправна колонія №95. Збираються закрити й Бучанську виправну колонію №85.

Також Мін'юст хоче продати старі слідчі ізолятори, наприклад, у Львові або Києві, і винести їх за межі міст або в промзону.

"Щоби не породжувати зайві міфи відразу уточнюю: продавати ми будемо тільки невикористовувані в'язниці (вже багато років їх у нас надлишок), а тому розпродаж в'язниць зовсім не означає масових звільнень засуджених; навряд чи комусь із потенційних покупців цікава сама в'язниця як нерухомість, основну цінність становлять земельні ділянки під ними", – заявив Малюська.

Використовувати непотрібні в'язниці для розвантаження перевантажених слідчих ізоляторів неможливо, тому що вони побудовані за барачним типом, а режим для слідчих ізоляторів передбачає камерне утримання. По-друге, слідчі ізолятори прив'язані до обласних центрів, де постійно відбуваються судові засідання і проводяться слідчі дії за безпосередньої участі ув'язнених. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram