ГоловнаПолітика

Мін'юст анонсував закриття в'язниць і створення приватних СІЗО

Причиною вказано недофінансування пенітенціарної системи.

Мін'юст анонсував закриття в'язниць і створення приватних СІЗО
Фото: Politeka

Міністерство юстиції у зв'язку з недостатнім фінансуванням пенітенціарної системи планує масове закриття в'язниць і скорочення персоналу, а також створення приватних СІЗО.

Про це міністр юстиції Денис Малюська заявив під час презентації планів міністерства, повідомляє пресслужба відомства.

За словами міністра, в пенітенціарній системі накопичилося багато проблем: в'язнів узагалі не готують до повернення в суспільство. Крім того, величезною проблемою системи є корупція.

Крім того, Малюська акцентував увагу ще на трьох важливих цілях - на доступі в'язнів до освіти і корекційних програм, збільшенні фінансування на медицину, харчування та побут і на заробітній платі співробітників.

"На жаль, у сьогоднішньому бюджеті ми не змогли отримати збільшення фінансування пенітенціарної системи, тому єдиним виходом для того, щоб досягти цих цілей, буде масове закриття в'язниць і скорочення чисельності персоналу там, де в'язниці не заповнені. Іншого виходу ми не маємо", - сказав голова відомства.

Міністерство має намір створити належні умови утримання засуджених шляхом створення тимчасових в'язниць і початку практики приватних СІЗО.

"Ми плануємо спробувати дати можливість працювати приватним СІЗО. По суті, це буде щось на зразок готелів, які добре охороняються, де особи, які мають кошти, зможуть перебувати й очікувати вироку суду. За рахунок цих коштів частково ми зможемо покривати витрати і перебування осіб, які перебуватимуть у звичайних СІЗО", - сказав голова Мін'юсту.

Міністр зазначив, що це буде пілотний проєкт, щоб побачити, наскільки ця бізнес-модель працює. Якщо експеримент виявиться успішним, така практика буде по всій Україні.

У грудня 2016-го Міністерство юстиції повідомляло, що віддасть у приватні руки будівлю Лук'янівського слідчого ізолятору в Києві і Львівський СІЗО. Натомість майбутні власники цих будинків повинні побудувати нові слідчі ізолятори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram