ГоловнаПолітика

Мін'юст запропонував замінити обмеження волі пробацією і створити в'язниці з декількома рівнями безпеки

Відомство планує тюремну реформу.

Мін'юст запропонував замінити обмеження волі пробацією і створити в'язниці з декількома рівнями безпеки
Фото: samoozdorovlenie.ru

Міністерство юстиції запропонувало скасувати обмеження волі як різновид покарання і впровадити замість нього пробаційний нагляд.

Про це повідомив міністр Денис Малюська, пише "Інтерфакс-Україна".

"Обмеження волі - це коли людина ночує у виправному центрі, а протягом дня може виходити за його межі. Навіщо таке покарання існує і яка його мета, зараз вже не дуже зрозуміло. Відповідно, ми хочемо, щоб обмеження волі було замінено пробаційним наглядом", - заявив Малюська.

"Пробаційний нагляд - це коли людина замість того, щоб потрапити до в'язниці, потрапляє під контроль органу пробації. Він дає певні зобов'язання - наприклад, влаштуватися на роботу, пройти лікування, пройти навчання. Іноді за його переміщеннями стежитиме електронний моніторинг", - пояснив міністр.

Міністр стверджує, що цей метод має високу ефективність. "Люди, які проходять пробацію вже зараз, практично не скоюють нових злочинів. 98% людей абсолютно нормально ресоціалізуються", - повідомив Малюська.

Крім того, Міністерство юстиції вважає за необхідне розширити застосування громадських робіт як покарання.

"Скоїв злочин - відпрацюй. Звичайно, йтиметься не про тяжкі злочини. Йдеться про дрібні злочини, де відправляти людину в місця позбавлення волі немає жодного сенсу. Громадські роботи будуть застосовуватися як основний, так і додатковий спосіб покарання, наприклад, разом з пробаційним наглядом", - пояснив міністр.

Всі ці зміни закладені в законопроєкті про реформу пенітенціарної системи.

Також в ньому міститься пропозиція об'єднати в'язниці в універсальні установи виконання покарань з декількома рівнями безпеки, "щоб різного рівня небезпеки злочинці могли утримуватися в межах однієї установи, а також щоб такі установи містили окремі ізольовані ділянки слідчих ізоляторів".

"Це дасть нам, з одного боку, значну економію бюджетних коштів і дозволить закрити велику кількість напівпорожніх в'язниць. З іншого боку, ув'язнені зможуть перебувати ближче до своїх сімей, отримувати передачі і частіше спілкуватися з рідними. Для ресоціалізації засуджених це вкрай важливо", - пояснив міністр.

Також законопроєкт передбачає запуск рейтингу в'язниць за низкою параметрів, таких як рівень дотримання прав людини, забезпеченість ув'язнених, рівень якості оцінки ризиків і потреб тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram