ГоловнаПолітика

КВУ проаналізував виконання ТОП-10 "стадіонних обіцянок" Зеленським

"Багато з тих речей, в яких Зеленський звинувачував Порошенка, зараз можна застосувати і до діючого президента".

КВУ проаналізував виконання ТОП-10 "стадіонних обіцянок" Зеленським
Фото: EPA/UPG

Комітет виборців проаналізував виконання ТОП-10 найбільш резонансних передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського, озвучених під час дебатів із Петром Порошенком 19 квітня 2019 року на стадіоні НСК "Олімпійський".

Про це повідомляється на сайті КВУ.

Зазначено, що до уваги взяли ТОП-10 найбільш резонансних заяв Зеленського.

"За майже рік роботи Зеленський не виконав ключових обіцянок, озвучених ним під час дебатів на «Олімпійському». Водночас багато хто з тих речей, у яких Зеленський звинувачував Порошенка, зараз можна застосувати й стосовно чинного президента: чому не зупинена війна, чому Україна – бідна держава, чому корупціонери не в тюрмах, чому крадуть в оточенні президента, чому на державних посадах – родичі та друзі, чому влада переслідує патріотів і волонтерів", – прокоментував глава КВУ Олексій Кошель.

Він також підкреслив, що, будучи кандидатом у президенти, Зеленський не представив свою програму розвитку держави, а більшість сказаного мала емоційний характер і стосувалося минулого, а не майбутнього.

ТОП 10 заяв Зеленського:

1. Добровольці та патріоти опинилися в тюрмах, бо для вас вони – загроза?

Коментар КВУ: Протягом року у Зеленського неодноразово виникали публічні конфлікти з добровольцями та учасниками війни в Донбасі. Найбільш резонансними з них стали конфлікти з розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, проведення акцій протесту "Ні капітуляції", оголошення підозри ексдепутату Тетяні Чорновіл.

2. Як так вийшло, що Україна майже найбідніша країна при багатому президенті (Петрові Порошенку, – ред.) за всю історію?

Коментар КВУ: За час роботи Зеленського базові економічні показники не покращилися, а деякі з них – погіршилися. За підсумками 2019 року промислове виробництво скоротилося (у 2018 зросло). Торговельне сальдо залишилося негативним у січні-листопаді 2019 сільське господарство за рік зросло на 1,1 % (у 2018 – на 8,1 %), будівництво – на 20 % (у 2018 р. – зростання на 8,5 %).

Зазначається, що однією з причин незадовільних економічних результатів стала відставка уряду Олексія Гончарука.

3. Медицина. Що стосується реформи, скажіть мені, будь ласка, якщо ліків якісних немає, доступних цін на ліки немає, нормальних умов у лікарнях немає, якщо нормальних зарплат у лікарів немає, яка це нафіг реформа?

Коментар КВУ: За даними опитування КМІС (27–30 березня 2020) 70 % респондентів вважають, що влада не є успішною в питанні забезпечення доступності медичних послуг для громадян. За даними Фонду Демініціатив і Центру Разумкова (6–11 грудня 2019 роки) лише 9 % громадян вважають, що нова влада почала успішно здійснювати реформу охорони здоров'я. Водночас із серпня 2019 року, коли було сформовано уряд Гончарука, в Україні змінилося три міністри охорони здоров'я.

4. Щодо доріг – мені нема чого сказати, тому що немає доріг.

Коментар КВУ: У сфері будівництва доріг нова влада продовжила використовувати інструменти, запроваджені раніше. Зокрема, було збережено фінансування Дорожнього Фонду, який діє з 2018 року. У 2020 році розмір Фонду склав 69 млрд гривень. Також із березня цього року в Україні стартувала програма "Велике Будівництво", яка передбачає капітальний ремонт і будівництво доріг по всій країні.

5. Наші принципи: зняття недоторканності з депутатів.

Коментар КВУ: 3 вересня 2019 року народні депутати приняли закон № 27–IX про зняття депутатської недоторканності. Однак, процедура залучення депутатів до відповідальності залишається ускладненою і відрізняється від процедури для звичайних громадян. Зокрема, відкрити провадження проти нардепа може тільки генеральний прокурор, і саме з ним буде потрібно узгоджувати більшість дій слідчих.

6. Закон про імпічмент. Закон про відкликання депутата.

Коментар КВУ: 10 вересня 2019 року ухвалили закон № 39, який регулює процедуру імпічменту президента. Закону про відкликання депутата прийнято не було.

7. Чи пам'ятаєте ви таке слово як люстрація?

Коментар КВУ: 21 травня Зеленський призначив главою Адміністрації Президента Андрія Богдана, який раніше працював уповноваженим з питань антикорупційної політики в уряді Миколи Азарова, а, отже, – потрапляв під дію закону про очищення влади. Інший приклад – Сергій Тігіпко, який також працював в уряді Азарова, і з яким влада вела переговори про можливе призначення. Це ж стосується й переговорів із Валерієм Хорошковським, який був главою СБУ за часів президента Януковича. Факт переговорів підтвердив попередній прем'єр Гончарук.

8. Чому всі ваші люди мають обидві руки?

Коментар КВУ: Зеленському не вдалося уникнути корупційних скандалів, пов'язаних із його оточенням. Так, народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос опублікував відео та передав інші матеріали в НАБУ, у яких звинуватив главу Офісу Президента Андрія Єрмака і його брата в корупції та торгівлі державними посадами. Попри значний суспільний резонанс, Зеленський публічно не відреагував на цю справу. Проте, правоохоронці зареєстрували відповіді провадження.

9. Щодо пана Коломойського, я вам відразу скажу, усі люди, які порушують закон, усі: Свинарчук, Гладковський, і якщо серед них буде потім Коломойський, – усі сядуть за ґрати.

Коментар КВУ: У перший рік президента Зеленського гучних корупційних посадок не відбулося. Новій владі не вдалося довести причетність топ чиновників до корупційних дій. Відсутність прогресу в цих питаннях стала однією з причин відставки генпрокурора Руслана Рябошапки. За Олега Гладковського, то в жовтні 2019 його затримали і йому повідомили підозру в зловживанні службовим становищем. Суд заарештував чиновника, проте після сплати судової застави, Гладковський вийшов з-під арешту.

10. Щодо війни: ми зробимо все, щоби її закінчити… І що стосується головнокомандувача, пан Порошенко, зараз війна. І ви мені ставите такі питання, на які самі повинні відповідати – чому війна досі не закінчилася? Ось такий ви головнокомандувач, спасибі вам за все.

Коментар КВУ: Питання закінчення війни на Донбасі стало одним із пріоритетів роботи Зеленського. У грудні 2019 року в Парижі відбулася зустріч "нормандської четвірки", після якої на окремих ділянках були розведені війська (в районі Золотого), відбулося кілька обмінів полоненими. Однак бойові дії тривають, а з початку 2020 внаслідок обстрілів загинули 45 військовослужбовців. Водночас тільки 12 % громадян вважають успішними дії влади в питанні вирішення конфлікту на Донбасі (опитування КМІС, 27–30 березня 2020 року).

Нагадаємо, 19 квітня на стадіоні НСК "Олімпійський" відбулися дебати Зеленського та Порошенка перед другим туром виборів. Їх відвідали майже 22 тис. громадян. Порядок забезпечували 10 тис. правоохоронців. Детальніше про дебати читайте в матеріалі LB.ua "Шоу вийшло. Дебати не надто".

21 квітня відбудеться другий тур президентських виборів, на яких із великим відривом переміг Зеленський.

Раніше КВУ вже аналізував деякі передвиборчі обіцянки Зеленського і їхнє виконання. Тоді в Комітеті заявили, що частина озвучених ідей не реалізована, а деякі – втілені прямо протилежним способом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram