ГоловнаПолітика

Швидкого прийняття закону про банки очікувати не варто, - Герасимов

"Цей закон слід підписати. Але вже виставлено дуже багато бар'єрів".

Швидкого прийняття закону про банки очікувати не варто, - Герасимов
Фото: LB.ua

Для прийняття так званого "антиколомойського" закону Верховній Раді необхідно спочатку подолати перешкоди для підписання змін до Регламенту, а потім заново розглянути правки до закону про банки.

Про це співголова фракції "Європейська Солідарність" Артур Герасимов заявив в ефірі телеканалу "Прямий".

Герасимов також зазначив, що у зв'язку із цим не варто очікувати швидкого прийняття закону, необхідного для отримання допомоги від МВФ. Окрім того, переконаний нардеп, закон про банки блокується депутатами з монобільшості.

"Велике питання виникає - чому влада і Зеленський не організували прийняття цього закону відразу в цілому. Чи була така можливість? Так, вона реально була. Після того ми всі побачили 16 тисяч правок. Така кількість правок - усі вже зрозуміли, що це така потужна спроба завалити цей закон. І не дати це провести. Зеленський, коли скаржився на ці 16300 правок, не згадав про найважливіше. Що ці правки внесені представниками команди Зеленського. Представниками "Слуги народу". Тобто Зеленський скаржився сам на себе. Тому що правки подали його люди", - сказав Герасимов.

Він також зазначив, що керівництво парламенту і монобільшість вирішили піти довгим і ризикованим шляхом - прийняли закон про зміни до Регламенту, які суттєво обмежують права парламентської опозиції.

"Він поганий, я сподіваюся, що він буде тимчасовим. Тому що крім того, що він може допомогти прийняти банківський закон, на жаль, він повністю вбиває опозицію в парламенті. Зараз він прийнятий без обмеження в часі. Обіцяють, що колись хтось десь якось внесе ці терміни. Звичайно, побачимо. Хоча довіри до влади немає", - додав Герасимов.

Герасимов також нагадав, що і тут депутати включили блокування і зареєстрували постанови проти змін Регламенту.

"Цей закон слід підписати. Але вже виставлено дуже багато бар'єрів. Перше. Для того, щоб цей закон був підписаний, знову тільки заради цього збиратися Раді і відхиляти постанови, які були вже зареєстровані, про скасування антиправкового закону. Тобто для цього потрібне одне засідання. Після того він повинен бути підписаний Зеленським. Після того повинна включитися спеціальна процедура, яка триватиме сім-десять днів. Тому що депутати знову повинні подати правки до банківського закону, вибрати найважливіші. Комітет повинен їх опрацювати. Із 16 тисяч депутати обмежено повинні вибрати найважливіші", - пояснив Герасимов.

Він нагадав, що фракція "Європейська Солідарність" подала тільки 5 правок до банківського закону.

"Нам буде дуже легко вибирати, тому що ми подали лише 5 дуже жорстких правок. Дуже правильних з погляду юридичного, з погляду фінансового. Що будуть робити "Слуга народу" і команда Зеленського, яка внесла 15 тисяч правок, я не знаю. І тільки після того, як буде підписаний цей попередній регламентний закон, приблизно через 10 днів може бути прийнятий банківський закон", - додав Герасимов.

Нагадаємо, що до "антиколомойського" закону подали понад 16 тисяч правок. Якщо депутати наважаться почати їх розгляд за звичайною процедурою, це може затягнутися на кілька місяців і робота парламенту буде заблокована.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram