ГоловнаПолітика

В України більше немає права на помилку, - Сюмар

Політикиня вважає, що країна в найскладнішому становищі за всю історію незалежності.

В України більше немає права на помилку, - Сюмар
Фото: LB.ua

Через рік після перемоги Зеленського на виборах Україна опинилася в найбільш слабкому стані за всю історію незалежності. Таку думку на своїй сторінці в мережі Facebook висловила народна депутатка із фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«Рік тому ми із Софією Таран наділи вишиванки та пішли на вибори. Так ми показували, що голосували за продовження розвитку всього українського, що відродилося і з'явилося від 2014 року. І до чого ми мали щастя бути причетними. Пройшов усього рік. Дискурс «про розвиток» змінився дискурсом «як вижити». Українське перестало бути пріоритетом. Українське кіно ледь вдалося врятувати від планів уряду вбити його фінансування «в нуль». У Раді постійно виникають ініціативи, як змінити або відстрочити закон про мову, квоти та навіть як змінити заборону російського кіно. Українське змінилося в #какаяразніца», – пише Сюмар.

Також, на думку народної обраниці, за рік Україна суттєво втратила свої зовнішньополітичні позиції.

"Підхід «нічого про Україну без України» змінився на мінські домовленості Єрмака про переговори із сепаратистами за посередництва «Росії-миротворця». Відведення військ призвело до втрати стратегічних позицій і посилення обстрілів і збільшення кількості смертей», – нагадала Вікторія Сюмар.

«Обіцянка економічного зростання в 40% поки замінилося прогнозом про мінус 7% ВВП тільки в цьому році. Гарна політтехнологічна теза про «нульову толерантність до корупції» розбилася об реальність продажу посад, відмивання мільярдів ПДВ із бюджету в інтересах «особи номер 1» та Офісу Президента. Обіцянка публічних і жорстких розмов з олігархами змінилася таємними зустрічами, проханнями, заграванням із Коломойським під загрозою дефолту, зміною уряду з людьми Пінчука на уряд із людьми Ахметова, призначеннями олігархів заміною губернаторів», – зазначила Сюмар.

На її думку, яскраві флеш-моби «Маю право на помилку» запустили не просто так.

«Вони не просто мають таке право. Вони регулярно ним користуються й роблять помилки. Але чим далі, тим менше прав на помилку залишається в країни. Україна змушена виживати вже в нових геополітичних умовах пандемії, світової економічної рецесії, глобальних екологічних загроз. Виживати самою, без допомоги ззовні. У таких умовах ціна помилки виростає в рази. Кожна помилка – це мільйони безробітних, це мільярди недоотриманих коштів, це, врешті-решт, багато людських життів. І це, врешті-решт, ціна державності і її майбутнього. Президента почався з помилки. Через рік ми зрозуміли: більше права на помилки в нас немає», – переконана Вікторія Сюмар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram