ГоловнаПолітика

Сюмар не виключила введення відповідальності за порушення карантину

Нардепка вважає, що Україна не готова до епідемії.

Сюмар не виключила введення відповідальності за порушення карантину
Виктория Сюмар
Фото: mediananny.com

Народна депутатка від "Європейської Солідарності" Вікторія Сюмар вважає, що Україна не готова до епідемії коронавірусу. "Немає належного інформування громадян, у лікарнях людей просто «відфутболюють», а новопризначений уряд тільки збирається щось почати робити", - зазначила вона в коментарі журналістам.

«Немає жодної соціальної реклами, що робити людям, щоб уберегтися, як дотримуватися карантину, а що робити, якщо є симптоми захворювання. Цю інформацію люди десь там шукають, знаходять Олександрівську лікарню, а їм там кажуть: «Не дзвоніть сюди, бо ви нам усі телефони обірвали». Це реальна ситуація, яка неприпустима і говорить про те, що інфантилізм влади, таке дилетантство влади сьогодні ставить країну в дуже складну ситуацію на тлі таких глобальних викликів, як коронавірус», – наголосила Сюмар.

На її думку, на кордонах, у разі масового повернення українських заробітчан з Італії та інших європейських країн, слід забезпечити оперативне тестування і належні умови для карантину. Крім того, вона звернула увагу на те, що в Україні досі немає реальної статистики захворюваності та виявлення носіїв вірусу.

«Сьогодні ми навіть не знаємо статистики смертності від пневмонії. Це головне ускладнення від коронавірусу, і більшість країн зазвичай визначають смертність від пневмонії. Ми не маємо такої статистики. Нам Міністерство охорони здоров'я її не називає. Тому сказати, скільки на сьогоднішній випадків, ніхто не може», - зазначила Сюмар.

«Міністр сказав, що є близько 500 апаратів штучної вентиляції легенів. Учора на засіданні уряду ми ставили дуже багато конкретних питань, і вони сказали, що підготуються і прийдуть підготовлені до парламенту. Я не розумію - як, коли світ про епідемію говорить останні два місяці, ми не маємо статистики головних питань, які виникають у кожного громадянина. Саме це викликає паніку - неготовність влади реагувати на виклики і давати конкретні відповіді», - переконана Сюмар.

При цьому нардеп зазначила, що буде працювати робоча група, яка буде напрацьовувати зміни в законодавство. «Не виключено, що буде введена відповідальність за порушення карантину», - припустила Сюмар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram