ГоловнаПолітика

Дробович хоче розширити повноваження Інституту нацпам'яті в майбутньому

Голова відомства хоче в майбутньому мати повноваження розслідувати воєнні та старі злочини.

Дробович хоче розширити повноваження Інституту нацпам'яті в майбутньому
Антон Дробович
Фото: dialogs.org.ua

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вважає, що необхідно розширити повноваження відомства в майбутньому. Про це Дробович розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Мені здається, що є така необхідність. Але розширення повноважень передбачає збільшення кількості співробітників, поліпшення умов праці, відповідно, це потрібно доводити, тому що держава і громадяни повинні розуміти, чому це робиться. Тут ми повинні заслужити цю довіру ще більше - і тоді, спираючись на цю довіру, просити про це", - заявив він.

Зокрема, Дробович зазначив, що Інститут може виконувати більше функцій, пов'язаних зі збереженням місць пам'яті, а також з формуванням освітнього контенту і змісту освіти.

"Повноваження з розслідування якихось старих злочинів. Наприклад, польський Інститут національної пам'яті має слідчі функції. Знову ж таки, я не бачу такої необхідності просто зараз, але якщо говорити про розширення, то ось куди можна рухатися", - додав Дробович.

Він пояснив, що в штаті польського Інституту нацпам'яті є люди, які мають право досудового слідства, і в деяких питаннях це може бути дуже корисно.

Окрім того, Дробович зазначив, що було б доцільно створити у відомстві окремий підрозділ, який займався б координацією всіх комісій з питань реабілітації.

"Є ще військові злочини, які зараз відбуваються на окупованих територіях Донбасу і Криму. Інститут уже частково документує ці речі, а також дуже багато документують громадські активісти. Загалом УІНП міг би стати такою точкою збору, де були б архіви і бази даних не тільки про злочини, які фактично вже визнані злочинами, а й тих фактів, які можуть бути витлумачені в міжнародних юрисдикціях як системні та комплексні злочини Росії як країни-окупанта. Ми могли б берегти пам'ять про цю війну, проводити базові розслідування або мати повноваження на слідчі дії", - підкреслив Дробович.

Він зазначив, що для цього потрібне створення спеціального офісу при Інституті, який робив би це.

"І це не була б якась абстрактна пам'ять, а дуже конкретні речі, які мали б судову перспективу. Інститут міг би цим займатися, але явно не з тими обмеженими умовами в плані приміщення і штату, які ми маємо зараз. Але з відповідним розширенням штату ми могли б виконувати ці функції, оскільки маємо таку експертизу", - додав голова відомства.

Нагадаємо, в Києві на Троєщині Інститут нацпам'яті планує створити Архів репресивних органів. Це повинен бути найбільший відкритий архів документів репресивних органів у Європі. Його вартість становитиме 550 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram