ГоловнаПолітика

Пристайко спростував слова Сівоха про заборону на вступ у НАТО для країн з військовим конфліктом

Юридичних перешкод для України немає.

Пристайко спростував слова Сівоха про заборону на вступ у НАТО для країн з військовим конфліктом
Фото: Макс Левин

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції спростував слова колишнього кавеенника, радника голови РНБО Сергія Сивоха про те, що країни з безупинним військовим конфліктом не можуть вступити в НАТО.

"В основоположних документах альянсу немає положення, яке забороняло би приєднуватися до НАТО країні, в якій триває військовий конфлікт. Тому з юридичного погляду Україна має такі ж можливості, як і інші країни, які не воюють", - ідеться в заяві Пристайка.

Він визнав, що війна на Донбасі ускладнює вступ до НАТО, але тільки тому, що вона забирає життя людей, виснажує Україну і затримує її розвиток.

"На це і розраховує Росія, яка традиційно провокує нестабільність у сусідніх державах, зокрема, щоб ускладнити їх рух в європейські та євроатлантичні структури. Яскравий приклад, як це працює - війна в Грузії. Завдання України зараз - "вирватися" з конфлікту, використовуючи всі можливі дипломатичні та інші засоби", - підкреслив Пристайко.

Він висловив упевненість, що вступ України в НАТО - тільки питання часу, і політичне рішення про її приєднання залежатиме від впровадження військових і інших реформ, рівня демократії і верховенства права.

Нагадаємо, з 2019 року курс на членство в Євросоюзі та НАТО прописаний у Конституції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram