ГоловнаПолітика

Україна розраховує на приїзд Орбана в липні

Зустріч Зеленського й Орбана покликана налагодити відносини між Україною і Угорщиною.

Україна розраховує на приїзд Орбана в липні
Фото: facebook.com / Nepop Liuba

Україна розраховує на приїзд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в липні.

Про це йдеться у фейсбуці посла України Любові Непоп за підсумками візиту міністра закордонних справ Дмитра Кулеби в Будапешт.

"Український міністр передав запрошення президента України Володимира Зеленського прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану здійснити візит в Україну. Сподіваємося, що він відбудеться вже в липні", - написала вона.

"Інтерфакс-Україна" своєю чергою повідомив, що Кулеба на брифінгу з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто зазначив, що у відносинах між Україною і Угорщиною не повинно бути суттєвих проблем.

"Я хочу підкреслити тільки одне, що немає ніяких об'єктивних підстав для того, щоб між Україною і Угорщиною існували будь-які суттєві проблеми. І ми повинні перегорнути цю сторінку, ми повинні знайти всі рішення, які вигідні нашим країнам, і надалі підтримувати один одного у всіх можливих форматах. Ми розраховуємо на те, що буде відновлена повноцінна підтримка Угорщиною України в НАТО", - сказав Кулеба.

За словами міністра, Угорщина завжди може розраховувати на підтримку її ініціатив у Центральній Європі з боку України, оскільки Україна також належить до великої родини центральноєвропейських держав.

"І ми налаштовані працювати на результат, на позитивний результат, коли обидві наші країни будуть вигравати від співпраці, а не програвати від конфронтації", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, в 2017 році відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їх діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, розлютивши Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на найвищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

У січні 2020 року Верховна Рада прийняла новий закон про повну загальну середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. Він передбачає, що в угорських школах на Закарпатті може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менш ніж 20% предметів повинні викладатися українською мовою з щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% в старшій школі.

Це також не влаштувало Угорщину. В лютому Сійярто запропонував Україні прирівняти угорську мову до мов корінних народів або збільшити кількість уроків української мови, а інші предмети залишити угорською. Міністерство освіти і науки відхилило ці пропозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram