ГоловнаПолітика

Суд визнав незаконним обшук музею Гончара, - адвокат Порошенка

Але ДБР досі цієї інформації не оприлюднює.

Суд визнав незаконним обшук музею Гончара, - адвокат Порошенка
Фото: facebook/ICOM Ukraine

Силовий обшук Музею Гончара 26 травня 2020 був незаконним. Печерський суд 28 травня відмовив слідчим ДБР у клопотанні про надання дозволу на обшук. Про це повідомив адвокат Порошенка Ігор Головань журналістам під стінами ДБР. Він процитував журналістам Ухвалу суду і заявив, що вона була винесена 27 червня о 20:20, але ДБР досі цієї інформації не оприлюднює. Головань наголосив, що рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає.

«Незаконний обшук, який був здійснений працівниками ДБР зі зламом дверей, з побиттям журналістів, з порушенням прав народних депутатів, з порушенням прав адвокатів, який відбувся 26 травня, якось про цей обшук ДБР мовчить. Адже обшук був вчинений без ухвали суду, відверто незаконно, Кодекс вимагає, що в тих виняткових випадках, коли слідчий здійснює обшук без судової ухвали, він повинен негайно звернутися до суду з клопотанням про надання такого дозволу на такий обшук і отримати цю ухвалу постфактум», - пояснив адвокат Головань. 

«Якщо суд відмовляє у задоволенні такого клопотання, то встановлюється факт незаконності обшуку і вся інформація, отримана відповідно до обшуку, і докази визнаються недопустимими. Я вже не кажу про те, що підтверджується факт протиправних дій такого слідчого, якого потрібно притягати до встановленої законом відповідальності», - зазначив Ігор Головань.

«Оці «брех-шталмейстери» з ДБР весь час показують якісь «відосики», роблять якісь брифінги. У них ціла пресслужба, але вони чомусь мовчать. 27 травня 2020 року іменем України слідчий суддя Печерського районного суду Підпалий, розглянувши в засіданні суду клопотання слідчого ДБР Дощенка, про проведення обшуку, ухвалив відмовити у задоволення клопотання. Ухвала оскарженню не підлягає. Повний текст ухвали оголосили 27 травня 2020 року о 20:20. Отже, з 20 години 20 хвилин 27 травня вони знають, що чинили протиправний незаконний обшук. І ДБР про це мовчить як риба», - наголосив адвокат.

«Не дивлячись на те, що вже 27 травня було зрозуміло, що обшук незаконний, за музеєм слідкують - за кошти платників податків, тут он за кошти платників податків зганяють автомобілі і цілі підрозділи, відбувається використання потужностей створеного для боротьби з беззаконням органу виключно для того, щоб виправдовувати сказане на пресконференціях глави держави – що сумно», - резюмував Ігор Головань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram