ГоловнаПолітика

Україна відновила роботу 66 пунктів пропуску на кордоні з країнами ЄС і Молдовою

Пункти пропуску на кордоні України з РФ і Білоруссю залишаться закритими.

Україна відновила роботу 66 пунктів пропуску на кордоні з країнами ЄС і Молдовою
Фото: trassae95.com

Україна відкриває 66 пунктів пропуску на кордоні з країнами ЄС і Молдовою опівночі в п'ятницю, 29 травня.

Про це напередодні ввечері повідомив спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

"Сьогодні було опубліковано рішення уряду про внесення змін до розпорядження № 288 від 13 березня 2020 року, яким регламентувалося тимчасове закриття пунктів пропуску та їх перелік. Фактично, згідно з цими змінами відкриваються, 66 пунктів пропуску та тимчасово закритими продовжують бути 56. Адміністрація Державної прикордонної служби пропрацювала відповідні документи, направила їх у прикордонні підрозділи, і з цієї ночі, починаючи з 00:00 годин, з української сторони робота всіх цих пунктів пропуску відновиться", – сказав Демченко агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер, 28 травня.

Він додав, що Держприкордонслужба поінформувала сусідні країни ЄС і Республіку Молдова про те, що пункти пропуску з українського боку відкривають, щоби вони врахували цю інформацію й могли планувати відкриття своїх контрольних пунктів в'їзду-виїзду. Водночас повноцінне функціонування й перетин державного кордону з України в цих напрямках можливий лише, коли пункти пропуску будуть відкриті як з української сторони, так і з боку суміжної країни.

"Схоже інформування ми здійснювали ще минулого тижня, після засідання уряду, коли таке рішення було підтримано. Тому ми сподіваємося, що суміжні країни врахували цю інформацію, підкоригують свої кроки. Але ми не виключаємо, що цієї ночі одночасно можуть не запрацювати всі ці 66 напрямків, однак сподіваємося, що вони поступово відкриватимуться за можливості відкриття пунктів пропуску суміжними країнами", – підкреслив Демченко.

Спікер додав, що в Держприкордонслужби є розуміння, які саме країни також зможуть відкрити свої пункти пропуску навпроти тих українських КПВВ, які відновлять роботу в п'ятницю. "Але остаточно говорити про це можна буде виключно від завтра, коли ми будемо бачити, що ті пункти пропуску безпосередньо також запрацювали", – сказав він.

Водночас Демченко нагадав, що рішення про відкриття не стосується пунктів пропуску на кордоні України з РФ і Білоруссю, вони, як раніше, залишаться закритими. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram