ГоловнаПолітика

Посол в Німеччині звинуватив Шрьодера в "зухвалому приниженні України та українців"

Мельник заявив, що від "карлика" недалеко до "унтерменша".

Посол в Німеччині звинуватив Шрьодера в "зухвалому приниженні України та українців"
Фото: предоставлено Андреем Мельником

Посол України в Німеччині Андрій Мельник прокоментував висловлювання ексканцлера, голови ради директорів компанії "Роснефть" Герхарда Шрьодера, який назвав його "карликом з України".

"Цей вислів (Zwerg), згідно з тлумачним словником, має відверто дискримінаційну конотацію, прямо натякаючи на неповноцінність. Втім йдеться про зневажливе ставлення не посла. Йдеться про зухвале приниження України та українців. І коли такі фрази на адресу моєї Батьківщини і співгромадян виходять із німецьких вуст, а тим більше колишнього топполітика, то такі порівняння не є чимось нешкідливим або легковажним. Вони мають дуже й дуже неприємний присмак. До того ж, вони є надзвичайно небезпечними, тому що мимоволі відроджують злих духів нетерпимості й ненависті ", – сказав він у коментарі "Крим.Реалії".

Мельник зазначив, що українці "не забули й не забудуть про те, що саме в нацистській Німеччині українців таврували як Untermenschen – недолюдей, яких треба безжалісно винищити й поневолити".

"В результаті цієї расистської ідеології Третій рейх вбив 5 мільйонів мирних жителів України, понад 2,4 мільйона українців були вивезені в рабство як примусові робітники – Ostarbeiter. Багато в Німеччині вважали б за краще не згадувати про криваві злочини націонал-соціалістів проти українців", – зазначив Мельник.

"Саме ці моторошні, нестерпно болючі асоціації автоматично виникають у серцях моїх співвітчизників, коли ми стикаємося з такою зловісною риторикою деяких німецьких діячів", – резюмував посол України в Німеччині.

Нагадаємо, що колишній канцлер Німеччини Шрьодер запустив власний подкаст і в першому ж випуску вирішив образити українського посла, назвавши його "карликом".

Привід для випаду Шрьодера – інтерв'ю Мельника берлінській газеті Tagesspiegel на початку травня, у якому український дипломат розкритикував опубліковані в цьому ж виданні заклики ексканцлера зняти санкції з Росії, введені за її дії проти України.

Шрьодер – член ради директорів "Роснефти", у 2019 році він отримав близько 600 тис. доларів винагороди. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram