ГоловнаПолітика

Мережко назвав необґрунтованою "істерику" щодо Консультативної ради

"У деяких посольствах мені говорили, що це була гарна ідея".

Мережко назвав необґрунтованою "істерику" щодо Консультативної ради
Фото: Макс Требухов

"Істерика", що почалася навколо ініціативи глави Офісу президента Андрія Єрмака щодо створення Консультативної Ради, не мала під собою підстав. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua висловив заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі, народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Мережко.

"Я спеціально досліджував це питання. Вважаю, що та істерика, яка через це почалася, не мала під собою підстав. Як юрист я не зрозумів, що є темою для обговорення. У деяких посольствах мені говорили, що це була гарна ідея. Багато послів розуміли, що мова йде про спробу зламати монополію на представництво від ОРДЛО. Тому я не побачив у цій пропозиції юридичної загрози", – заявив нардеп.

Він вказав, що після зливу протоколу, підписаного в рамках ТКГ Єрмаком і заступник голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака, ніхто не спробував розібратися в тому, що трапилося. Мережко вважає, що це негативно позначилося на підсумкових результатах переговорів.

"Йде дуже серйозна гра, де все ми не знаємо й не бачимо. І те, як у нас настільки емоційно відреагували, як відразу перетворили все в "зраду", мене здивувало. На переговорах це погано позначилося", – позначив Мережко.

Водночас під час бесіди представник України в ТКГ не виключив, що Росія могла у своїх цілях скористатися цією ситуацією. "Не хочу будувати конспірологічні теорії. Втім, я вважаю, що в політиці, особливо в процесі розв'язання таких делікатних питань, випадкових речей не відбувається, кожна сторона переслідує свою вигоду. Наскільки я розумію, Росія спочатку позитивно поставилася до цієї ідеї, створити консультативну раду, але потім вони відчули, що тут захована якась пастка, і стали прохолодніше до цієї ініціативи ставиться", – нагадав нардеп.

Нагадаємо, що проти створення Консультативної ради з ОРДЛО виступила й частина "Слуги народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram