ГоловнаСуспільствоОсвіта

Рада ухвалила закон про 12-річну школу

З наступного року діти перейдуть на нову форму навчання.

Рада ухвалила закон про 12-річну школу
Фото: Надано автором

Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону "Про освіту", яка передбачає введення 12-річного навчання в школі з 1 вересня 2018 року.

За прийняття в цілому законопроекту №3491-д проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226.

Одне з основних нововведень цього проекту - введення 12-річної середньої школи: чотири роки початкової освіти, п'ять років базової освіти (гімназія), три роки профільної освіти (ліцей або професійний коледж).

Навчання в школі діти можуть починати в 6 або 7 років.

Заступник міністра освіти Павло Хобзей на круглому столі в Інституті Горшеніна говорив, що реформа зводиться не тільки до збільшення терміну навчання в школі. "Коли мова йде про закон, всі говорять тільки про 12-й рік, і більше нічого не бачать. Те ж саме з приводу початкової школи: все бачать червону ручку й олівець і все. Це спрощення змін", - заявляв він.

Закон передбачає запровадження так званого інклюзивного навчання (недискримінація, включення в освітній процес всіх його учасників); визнання формальної, неформальної та інформальної освіти; створення освітніх округів; створення профільної старшої школи в вигляді ліцеїв; надання права навчальним закладам створювати освітні комплекси; створення державного органу з контролю якості освіти та багато іншого.

Хобзей наголосив, що мета цього закону - введення інноваційних технологій і відхід від радянської школи.

Реформа почне впроваджуватися в 2018 році, коли діти підуть до першого класу нової школи з новими підручниками і підготовленими викладачами. До цього буде проводитися підготовка реформи і стартує вона в початковій школі; в 2019-2022 роках - в базовій школі; в 2023-2029 роках в профільній школі; і тільки в 2029 році в Україні з'явиться 12-й клас.

Кожні 5 років педагогів будуть сертифікувати з метою оцінки їх здатності проводити педагогічну діяльність відповідно до професійних стандартів. Ті, хто пройшли сертифікацію, отримують щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу на термін дії сертифіката.

Закон зобов'яже державу щорічно виділяти не менш як 7% ВВП на освіту.

Закон також вводить інститут освітнього омбудсмена. Його призначатиме Кабмін на п'ять років без права повторного призначення.

Омбудсмен буде розглядати скарги, подані учнями і студентами, їх батьками, законними представниками, а також педагогами та науковцями. Він наділений правом звертатися до органів державної влади та правоохоронні органи за виявленими фактами порушення права людини на освіту і порушення законодавства в сфері освіти.

Нагадаємо, що нинішній закон діє з 1991 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram