ГоловнаСуспільствоЖиття

Новобуд "Кадорр" в Одесі знищує цілюще підземне джерело, - ЗМІ

У Одеської міської ради є всі підстави повернути ділянці на Каманіна статус оздоровчих земель. 

Новобуд "Кадорр" в Одесі знищує цілюще підземне джерело, - ЗМІ
Фото: izvestia.kiev.u

Наприкінці липня 2017 року Департамент  Державної архітектурно-будівельної інспекції  в Одеській області скасував містобудівні умови й обмеження для будівництва "27-ї Перлини", розташованої на місці колишнього санаторію "Нафтовик" (вул. Каманіна), пишуть  "Известия в Украине".

Після широкого громадського резонансу в МОЗ вирішили перевірити забудовувану ділянку на наявність природних лікувальних ресурсів. Виявилося, що ще 1992 року під майбутньою висоткою було офіційно підтверджено про наявність джерела з украй рідкісним і корисним складом мінеральної води. Тепер же забудовник "Кадорр Груп" може зіткнутися з тим, що ця ділянка буде назад перепрофільована під будівництво і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів. Як результат, будівництво житлового багатоквартирного будинку на вул. Каманіна стане абсолютно неможливим.

Ця інформація стала відома з документів, підготовлених Державною установою "Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України" (ГУ "Укр. НДІ МР та К МОЗ України"). Відповідно до їх змісту, на місці будівництва двосекційного 24-поверхового будинку від компанії "Кадорр", раніше розташовувався санаторій-профілакторій Управління північно-західними магістральними нафтопроводами ("Нафтовик"). Якраз на його території 1992 року Одеським НДІ курортології і медичної реабілітації були виявлені унікальні мінеральні води природного походження. 

Відповідні копії протоколів дослідження досі зберігаються в "УкрНДІ МР і К МОЗ України" -  пише ЗМІ. За результатами аналізу, вода зі свердловини була віднесена до лікувально-столових маломінералізованих хлоридних натрієвих вод із вмістом кремнієвої кислоти, що досягає бальнеологічної норми. У висновку протоколу дослідження джерела вчені рекомендували її для лікування хворих з патологією органів травлення, оскільки вона має болезаспокійливу, антитоксичну та інші дії. 

Нагадаємо, що раніше земельні ділянки колишнього профілакторію мали цільове призначення - "для будівництва та обслуговування санаторно-оздоровчих закладів". Однак вже після початку будівництва "27-ї Перлини" на вул. Каманіна ділянки змінюють своє цільове призначення на "будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку", а також інших будівель. Саме така інформація нині міститься в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. 

 Як було сказано вище, Державна архітектурно-будівельна інспекція в Одеській області скасувала основну документацію при зведенні житлового будинку на підставі невідповідності детальному плану території, прийнятому Одеською міською радою. Понад те, в електронному реєстрі дозвільних документів ДАБІ, в декларації про початок будівельних робіт значиться старий держакт на землю від 2006 року, який уже не дійсний. Таким чином, у забудовника компанії "Кадорр Груп" немає жодних підстав для зведення на вул. Каманіна двосекційного 24-поверхового будинку. 

Нині ж, пише видання, у зв'язку з  історією з джерелом мінеральної води, що "спливла", у Одеської міської ради є всі підстави повернути ділянці на Каманіна статус оздоровчих земель у зонінг м.Одеси (ред. - зараз у зонінгу ці землі мають статус змішаної забудови ). Після цього зведення житлового будинку в рамках законодавства стане неможливим.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram