ГоловнаСвіт

Кулеба 29 травня здійснить робочий візит до Угорщини і проведе зустріч із Сіярто

Сторони обговорять проблемні питання.

Кулеба 29 травня здійснить робочий візит до Угорщини і проведе зустріч із Сіярто
Фото: надано Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба здійснить робочий візит до Угорщини 29 травня. Це перший невіртуальний візит глави МЗС на його посаді та з початку пандемії коронавірусу.

Кулеба зустрінеться з міністром зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петером Сіярто. Про це повідомили в пресслужбі МЗС України.

"Оскільки авіасполучення в умовах пандемії обмежене, Дмитро Кулеба здійснить візит на авто, подолавши відстань понад 1000 км від Києва до Будапешта", – йдеться в повідомленні.

Під час візиту сторони обговорять розвиток інвестиційного та торговельного співробітництва України та Угорщини, втілення інфраструктурних проєктів і координації зусиль щодо запобігання COVID-19.

"Дмитро Кулеба й Петер Сіярто також приділять увагу вирішенню низки проблемних питань українсько-угорських відносин, підготовці до зустрічі лідерів України та Угорщини, президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Віктора Орбана",- йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що у 2017 році відносини між Україною й Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почав блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, яка розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на вищому рівні, яка має відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

У січні 2020 року Верховна Рада прийняла новий закон про повну загальну середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. Він передбачає, що в угорських школах на Закарпатті може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менше 20% предметів повинні викладатися українською мовою зі щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% в старшій школі.

У лютому 2020 року Україна та Угорщина домовилися відновити добросусідські відносини. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram