ГоловнаСвіт

Росія змусила Бразилію відмовитися від будівництва космодрому з Україною, - голова Держкосмосу

Зараз тривають нові переговори.

Росія змусила Бразилію відмовитися від будівництва космодрому з Україною, - голова Держкосмосу
Владимир Усов
Фото: Макс Требухов

Росія тиснула на Бразилію, щоб та відмовилася від будівництва спільного з Україною космодрому.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив голова Державного космічного агентства Володимир Усов.

"З того, що я чув від усіх учасників процесу, - Росія справді чинила політичний тиск на Бразилію і максимально сприяла тому, щоб проєкт спільного з Україною космодрому не відбувся... Росія, як завжди, скористалася всіма можливими проблемами, помилками, які ми споконвіку допускаємо, і зробила так, щоб цього космодрому не було", - розповів він.

Зараз, за словами Усова, українське космічне відомство веде активні переговори з бразильською стороною щодо створення спільного проєкту - не державного, а комерційного, - з будівництва космодрому на території Бразилії.

"...На рівні двох держав: тут зрозуміло, чим усе завершиться. Потрібен комерційний проєкт, де зможе брати участь якесь галузеве українське підприємство, міжнародний інвестиційний фонд, іноземні - американські, японські, європейські - корпорації", - зазначив Усов.

Він також повідомив, що близько $250 млн, які Україна повинна була витратити на зведення бразильського космодрому, опинилися в законсервованому стані на українських підприємствах. Водночас, як відзначає сам Усов, гроші числяться витраченими.

"250 млн доларів - це виробництво продукції за договорами українською стороною, і ця продукція перебуває на території наших підприємств. Тому ми як космічне агентство дали запит кожному з них підтвердити наявність цієї продукції або виконаних робіт, показати, що в них є. Ми надіслали листи місяць тому. Поки що в нас дві відповіді з 20. Зараз ми цією справою активно займаємося", - додав Усов.

Нагадаємо, в 2003 році Україна і Бразилія уклали договір про довгострокову співпрацю щодо проєкту будівництва космодрому "Алькантара", розташованого на узбережжі Атлантичного океану. Бразильці взяли на себе створення інфраструктури пускового комплексу. Своєю чергою, Україна зобов'язалася розробити для космодрому нову ракету-носій, а також супутники нового покоління. Перший запуск української ракети-носія "Циклон-4" планувався на кінець 2014 року.

За минулі більш ніж десять років з моменту підписання договору з Бразилією в Україні за кредитні кошти була створена нова ракета-носій "Циклон-4", а також побудований у Дніпропетровську заводський комплекс "Сухий старт" для випробувань ракет-носіїв "Циклон-4" перед їх відправленням до Бразилії. Активні роботи зі спорудження наземного комплексу "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара почалися тільки в 2011 році і велися весь 2012 рік. З березня 2013 року через припинення фінансування з боку Бразилії будівельні роботи на наземному комплексі "Циклон-4" були зупинені і відтоді не поновлювалися. У 2012-2014 рр. Україна відправила в Бразилію морським шляхом три партії технологічного обладнання наземного комплексу, створеного власними силами. Самі ракети-носії "Циклон-4" у Бразилію не відправляли.

У 2015 році послу України в Бразилії була вручена нота Міністерства закордонних справ про денонсацію договору про довгострокову співпрацю щодо використання ракети-носія "Циклон-4". Згідно з умовами угоди, Україна мала право впродовж року подати заперечення на односторонній вихід Бразилії з проєкту, але цього зроблено не було. РФ запропонувала Бразилії змінити Україну в співпраці та заявила, що наша країна "втратила свої технології".

У результаті 16 липня 2016 року українсько-бразильський договір за проєктом "Циклон-4", підписаний у 2003 році, втратив чинність.

У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський обговорив з президентом Бразилії Жаїром Болсонару перезапуск спільного космічного проєкту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram