ГоловнаСвіт

Коста-Рика легалізувала одностатеві шлюби

Влада країни виконала рекомендацію Міжамериканського суду з прав людини.

Коста-Рика легалізувала одностатеві шлюби
Фото: EPA/UPG

Коста-Рика офіційно легалізувала одностатеві шлюби.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

З нагоди набуття чинності відповідного закону у вівторок, 26 травня, президент країни Карлос Альваро заявив, що метою його країни є боротьба з будь-якими формами дискримінації.

Першими громадянами, які уклали одностатевий шлюб, стали дві жінки. Церемонію одруження, яка через пандемію коронавірусу проходила без гостей, транслювали на державному телебачені.

В інтернеті за подією спостерігали орієнтовно 15 тис. осіб, зокрема міжнародні діячі мистецтва і верховний комісар ООН із прав людини Мішель Бачелет.

З ініціативи Коста-Рики Міжамериканський суд із прав людини у 2018 році рекомендував легалізувати одностатеві шлюби, закликавши 11 латиноамериканських держав, у яких такі шлюби ще не узаконені, "визнати й гарантувати всі права, що стосуються сімейних відносин між людьми однієї статі". Коста-Рика стала першою з цих країн, які виконали цю рекомендацію.

Болівія, Куба, Сальвадор, Гватемала, Гондурас, Нікарагуа, Панама, Парагвай, Перу й Домініканська республіка і далі не визнають одностатевих шлюбів, водночас в Аргентині, Бразилії, Колумбії, Уругваї та деяких штатах Мексики одностатеві сім'ї легалізовано.

У Чилі та Еквадорі визнано модель громадянського одностатевого партнерства, проте одностатеві партнери в цих країнах не зрівняні в правах із членами традиційних сімей.

Нагадаємо, 17 травня перша країна Азії легалізувала одностатеві шлюби.

Одностатеві шлюби легалізовано приблизно в трьох десятках країн світу. Україна в їх число не входить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram