ГоловнаСвіт

Путін запропонував занести до Конституції Бога, заборонити гей-шлюби і вказати Росію правонаступницею СРСР

Всенародне голосування щодо поправок до Конституції РФ планують провести в квітні.

Путін запропонував занести до Конституції Бога, заборонити гей-шлюби і вказати Росію правонаступницею СРСР
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін вніс поправки до власного законопроєкту про зміну Конституції. Він запропонував додати в основний закон РФ пункт про те, що Росія "зберігає пам'ять предків, які передали ідеали і віру в Бога", а також закріпити статус шлюбу як союзу чоловіка і жінки.

Новий пакет з президентськими поправками надійшов до Держдуми ввечері 1 березня, як і перша версія законопроєкту, передає Бі-бі-сі.

Документ вже обговорили на Раді Думи, і депутати сприйняли зі схваленням, розповів журналістам спікер нижньої палати В'ячеслав Володін.

Сам документ ще не опубліковано в думській базі законопроєктів, але його зміст частково розкрили депутати. Судячи з усього, Путін вирішив врахувати пропозиції, які за останній місяць висували члени створеної ним робочої групи.

Пропозиції Путіна переважно стосуються третього розділу Конституції, який присвячений федеративному устрою. Наприклад, саме туди він запропонував додати згадування Бога.

"Російська Федерація, об'єднана тисячолітньою історією, зберігаючи пам'ять предків, які передали нам ідеали і віру в Бога, а також спадкоємність у розвитку Російської держави, визнає історично сформовану державну єдність", - зазначено в пропозиціях Путіна.

Крім того, в основному законі РФ уточнять статус шлюбу. Зробити це запропоновано в 72-й статті, яка стосується того, що перебуває "у повноваженнях Російської Федерації" та її регіонів. "Захист сім'ї, материнства, батьківства і дитинства; захист інституту шлюбу як союзу чоловіка і жінки", - у такій редакції запропоновано викласти один з пунктів цієї статті.

67-ма стаття Конституції Росії доповниться поправкою "про історичну правду": "Російська Федерація шанує пам'ять захисників Вітчизни, забезпечує захист історичної правди. Применшення значення подвигу народу під час захисту Вітчизни не допускається".

У цю статтю Путін запропонував також додати пункт про те, що Російська Федерація є правонаступником СРСР на своїй території, а найважливішим надбанням країни є діти, яким держава створює умови для "виховання патріотизму, громадянськості та поваги до старших" і "духовного, морального, інтелектуального та фізичного розвитку".

Крім того, в поправках міститься пропозиція не допускати "дій, спрямованих на відчуження частини території Російської Федерації, а також закликів до них".

Нагадаємо, вписати в Конституцію РФ положення про Бога запропонував глава РПЦ патріарх Кирило. До робочої групи з внесення змін до Конституції увійшов письменник Захар Прилєпін, який воював на боці "ДНР", ексфігуристка Ірина Родніна, актор Олександр Калягін, лікар Леонід Рошаль, гендиректор Ермітажу Михайло Піотровський і багато інших.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін 15 січня запропонував поправки до Конституції, які, зокрема, змінюють механізм формування уряду. Законопроєкт про поправки одноголосно ухвалила в першому читанні Держдума. Друге читання призначено на 11 лютого.

Всенародне голосування щодо поправок до Конституції планують провести в квітні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram