ГоловнаСвіт

Фігуристка Баюл остаточно програла справу проти України на $50 млн

Апеляційний суд США відхилив її скаргу.

Фігуристка Баюл остаточно програла справу проти України на $50 млн
Фото: facebook.com/OfficialOksanaBaiul

Суд у США відхилив апеляційну скаргу фігуристки Оксани Баюл на рішення за її позовом до держави Україна.

Про це повідомив у фейсбуці міністр юстиції Денис Малюська.

"Легенда українського фігурного катання, переможниця Олімпійських ігор у Ліллехаммері 1994 року Оксана Баюл ще далекого 2016 року вирішила звернутися до Окружного суду Центрального округу Каліфорнії з позовом до держави Україна про стягнення $50 млн (серед інших відповідачів були вказані пан Джозеф Чарльз Лемір і дві компанії (з Делавера і BVI)", - написав міністр.

Він зазначив, що обґрунтуванням позову було нібито порушення принципу сумлінності і чесної ділової практики в рамках трудового договору, укладеного з Баюл, і передача прав на використання її імені, популярності та біографічної інформації непричетним третім особам.

"За результатами розгляду письмових пояснень сторін Окружний суд Центрального округу Каліфорнії 18 червня 2018 року прийняв рішення на користь держави Україна, задовольнивши клопотання держави про залишення позову без розгляду. Суд визнав, що винятки для застосування імунітету відсутні, а вимоги позивача до держави безпідставні, а тому підлягають відхиленню", - повідомив Малюська, додавши, що Баюл і її адвокати подали апеляцію на це рішення.

"Минулого четверга Апеляційний суд Дев'ятого округу США прийняв рішення, яким підтримав позицію держави і відхилив апеляційну скаргу Баюл. Суд визнав, що Україна захищена від юрисдикції американських судів відповідно до положень закону США "Про імунітет іноземних держав", а позивач не надав достатніх аргументів для підтвердження обґрунтованості застосування винятків з судового імунітету", - підкреслив глава Мін'юсту.

Нагадаємо, Баюл, чемпіонка світу 1993 року з України, незабаром після перемоги на Олімпійських іграх 1994 року виїхала жити в США. Їй тоді було 16 років. За зізнанням фігуристки, англійською мовою вона не володіла, ведення її справ довірили одній з місцевих компаній. У 1993-1997 роках фігуристка брала участь у низці проєктів, зокрема в шоу під назвою "Чарівник країни Оз". За заявою Баюл, вона заробила $25 тис., тоді як насправді сума була нібито вдесятеро більшою і становила близько $350 тис. У 2014 році суд відхилив позов, визнавши його безпідставним і "дивним".

Раніше Нью-Йоркський суд відхилив два інші позови Баюл. У першому фігуристка заявляла про комерційне використання її імені, у другому - про наклеп в американських ЗМІ у зв'язку з розглядами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram