ГоловнаСуспільствоЖиття

Окупанти Криму готують дітей до служби в збройних силах РФ, - прокуратура

Військове навчання дітей - це порушення міжнародного гуманітарного права.

Окупанти Криму готують дітей до служби в збройних силах РФ, - прокуратура
Фото: ark.gp.gov.ua

Окупаційна влада Криму, незважаючи на норми міжнародного гуманітарного права, готує дітей до вступу на службу в армію РФ і пропагує війну. Про це повідомляє прокуратура Криму.

Відзначають, що підготовка дітей відбувається з основ військової служби в освітніх установах і навчальних закладах. Дітей і підлітків навчають основам військових наук, користування вогнепальною зброєю, що безпосередньо чинить тиск на їхню свідомість.

"Військове навчання дітей - це порушення міжнародного гуманітарного права. Держава-окупант не має права ні мілітаризувати навчання, ні закликати юнаків до лав збройних сил. РФ робить і те, і інше", - зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Мілітаризація навчання відбувається на основі виданого окупантами наказу від 3 квітня 2015 року "Про створення Державної бюджетної установи Республіки Крим «Регіональний центр з підготовки до військової служби та військово-патріотичного виховання".

Метою центру є організація та отримання громадянами початкових знань у галузі оборони, підготовки з основ військової служби в освітніх установах і навчальних пунктах і військово-патріотичне виховання. Це є порушенням заборони, передбаченої ст. 51 Женевської конвенції №4 "Про захист цивільного населення під час війни" від 12 серпня 1949 року.

Прокуратура наголошує, що за цим фактом зареєстровано провадження за заявою "Кримської правозахисної групи" за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). На цей момент вирішується питання визначення підслідності.

Нагадаємо, у вересні 2018 року в окупованому Джанкої під час святкування Дня міста окупанти влаштували показовий виступ дітей, під час якого вони кидалися один на одного з багнетами, ножами, лопатами і шашками. Діти на сцені розігрували декілька мілітаристських сценок зі стилізованим боєм і вбивствами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram