ГоловнаПолітика

Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року

Німецькі вчені просять нардепа оприлюднити хоча б фото унікальної пам'ятки.

Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року
Виктор Медведчук
Фото: Lb.ua

Німецькі вчені зацікавилися декларацією народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука за 2019 рік, в якій він вказав "фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року".

Як повідомляє Deutsche Welle, вчені просять нардепа оприлюднити інформацію про наявний у нього фрагмент Біблії і надати фото унікальної пам'ятки міжнародним дослідникам, щоб ті могли визначити, до якої саме книги належить цей фрагмент.

"Справа навіть не в тому, що одна сторінка Біблії Гутенберга - першої в історії людства друкованої книги - сьогодні коштує дорожче, ніж будь-який з 18 задекларованих автомобілів українського депутата, а в тому, що вже багато десятиліть дослідження книг Гутенберга є окремим науковим напрямком в історії світової культури", - пише видання.

Керівник Інституту світової літератури і друкованих медіа при Університеті імені Йоганна Гутенберга в Майнці професор Штефан Фюссель розповів, що з 180 екземплярів першої в історії людства друкованої книги збереглися лише 49.

Майже всі вони сьогодні містяться в провідних бібліотеках світу, таких як Бібліотека Конгресу у Вашингтоні, Національна бібліотека в Парижі, лондонська British Library або Університетська бібліотека Геттінгена. Таких книг зазвичай не знайдеш на ринку антикваріату.

Останній раз 20 років тому Біблію Гутенберга продали на аукціоні в Японії. Ціна, за оцінками фахівців, досягла кількох десятків мільйонів доларів.

Науці досі були відомі 15 окремих фрагментів по всьому світу.

За останнє десятиліття були знайдені кілька фрагментів Біблії Гутенберга. Наприклад, в 2009 році в муніципальній бібліотеці французького міста Кольмар: кілька сторінок були вкладені в книгу 16 століття, на яку століттями не звертали уваги.

Два примірники першої в історії друкованої книги кілька років тому знайшлися в Москві, куди вони були вивезені з Лейпцига як трофеї після Другої світової війни разом з трьома тисячами інших німецьких старовинних книг. Росія 70 років мовчала про долю цих унікальних екземплярів.

Дослідники не мають поняття, який саме фрагмент може бути у Медведчука.

"Є багато варіантів. Ми наразі не можемо говорити нічого про можливе походження. Але однієї фотографії буде досить, щоб ми отримали всі відповіді", - прокоментував один з провідних дослідників книг Гутенберга Ерік Уайт з Прінстонського університету.

Українські дослідники старовинних книг, з якими спілкувалася DW, констатують, що в Україні досі фрагментів Біблії Гутенберга не було. 

Видання зазначає, що Медведчук не відповів на численні запити, спрямовані в парламентську приймальню, пресслужбу його політичного проєкту "Український вибір" і особисто його асистенту зі зв'язків з пресою.

Крім "фрагмента Біблії Гутенберга" Медведчук разом з дружиною задекларували цілий список антикварних друкованих видань, які мають історичну цінність, серед них:

  • рукопис Євангелія XV віку;
  • "Тріодь пістна" (1555 рік);
  • "Заблудівське Євангеліє" (1569 рік);
  • "Апостол" Івана Федорова (1574 рік);
  • "Венеціанський буквар" (1575 рік);
  • "Віленське Євангеліє" (1575 рік);
  • "Євангеліє Учительне" (1580 рік);
  • "Граматика" Мелетія Смотрицького (1648 рік) і ще ціла низка унікальних друкованих видань XVII-XX ст.

Усього за 2019 рік Медведчук задекларував 62 млн гривень доходів і 59 млн витрат, його дружина Оксана Марченко - 262 млн гривень доходів і €1,8 млн готівки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram