ГоловнаЕкономікаДержава

"Голодні ігри-2": Росія зриває зернову угоду, а звинувачує в цьому Україну

Учора, 2 листопада, Путін повідомив, що Росія розблокувала зернову угоду, про вихід з якої заявила 29 жовтня. Під надуманим приводом вийшла – нібито через "напад на кораблі Чорноморського флоту українських безпілотників". З вигаданої причини зайшла назад: мовляв, Україна надала гарантії невикористання зернового коридору у військових цілях. У Міністерстві закордонних справ України сьогодні наголосили, що наша держава, по-перше, не використовувала і не планувала використовувати зерновий коридор у військових цілях, а по-друге, жодних нових зобов'язань, які виходили б за межі вже наявних у зерновій угоді, на себе не брала. 

Москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. “У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів Путін. Це була позиція сили, а не поступок”, – зауважив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Очільник українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба, коментуючи заяву Росії про вихід із зернової угоди, зазначив, що “Росія давно прийняла рішення відновити свої “голодні ігри” і тепер намагається це виправдати”.

“Призупинивши свою участь у зерновій угоді під надуманим приводом вибухів за 220 кілометрів від зернового коридору, Росія блокує 2 млн тонн зерна на 176 суднах, які вже перебувають у морі – цього достатньо, щоб нагодувати понад 7 млн людей. Росія спланувала це заздалегідь”, – наголосив Кулеба.

Так само Росія поводилася і до підписання зернової угоди, коли блокувала український зерновий експорт морськими шляхами, загрожуючи голодом 18 мільйонам людей. Так само, певне, поводитиметься і за три тижні, коли 120-денний термін дії зернового коридору спливе і потрібно буде вирішувати, що робити далі. 

Як не ядерний шантаж, то зерновий чи й обидва відразу.

"Голодні ігри-2": Росія зриває зернову угоду, а звинувачує в цьому Україну
Фото: Пресслужба Мінінфраструктури

Зернову угоду було підписано, нагадаємо, в Стамбулі 22 липня. Представники України підписали угоду про відновлення експорту зерна, заблокованого окупантами в чорноморських портах, із Туреччиною і генсеком ООН Антоніу Гутеррешем. 

Туреччина і ООН підписали угоду і з Росією.

А вже наступного дня окупанти завдали ракетного удару по порту Одеси. Ворог атакував Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети збили сили ППО, дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Турецькій стороні росіяни збрехали, що не мають до атаки на порт жодного стосунку.

Паралельно офіційному зерновому коридору загарбники налагодили власний, яким вивозили крадене на окупованих територіях українське збіжжя. Одну з таких схем у серпні розкрила Державна прикордонна служба.

У вересні Росія продовжила вередувати: Путін повідомив, що хотів би змінити умови зернової угоди, оскільки, на його думку, більшість суден прямують на захід, а не до найбідніших країн, що потерпають від голоду.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган публічно підтримав зерновий шантаж Путіна, теж заявивши, що українське зерно нібито йде в багаті країни, а не в бідні регіони. Ба більше, глава Туреччини висловився за відновлення постачання російського зерна.

Дмитро Кулеба спростував путінську заяву, зазначивши, що дві третини зерна, які наша держава вже відправила через зерновий коридор до іноземних споживачів, спрямовані на ринки Азії, Африки та Близького Сходу.

Він нагадав, що єдиною причиною поглиблення світової продовольчої кризи цьогоріч була і залишається розв’язана Росією загарбницька війна, під час якої держава-агресор заблокувала українські морські порти, цілеспрямовано знищує сільськогосподарську інфраструктуру та логістику.

У Міністерстві оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки відзначили, що Російська Федерація проводить кампанію дезінформації, щоб відвести від себе провину за проблеми з продовольчою безпекою, дискредитувати Україну та мінімізувати спротив своєму воєнному вторгненню.

На тому, що українське зерно експортується в усі країни, які цього потребують, наголошував і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За 88 днів роботи зернового коридору з України вирушило 397 кораблів. Загальний вантаж експорту зернових становить 9 млн тонн.

За даними заступника голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Дениса Марчука, Україна вийшла на довоєнні показники експорту зернових та олійних культур. Він також сподівається, що роботу зернового коридору буде продовжено.

За словами експерта, наразі основне завдання – це пришвидшення перевірок суден. Показово, що затримуються саме судна, які виходять, а не повертаються до України.

"Гальмується саме експорт збіжжя, що підтверджує тезу про продовольчий тероризм, який застосовує Росія на території всього світу. Це один з інструментів, яким Росія намагатиметься долучити Україну до перемовин, бо їх перспективи на фронті залишаються невтішними. Вони використовують будь-які методи", – наголосив Марчук.

До слова, після заяви Росії про вихід із зернової угоди рух суден з експортованим українським збіжжям не припинився. Чергова спроба шантажу не вдалася? ООН, Євросоюз, Держдеп США, звісно, закликали Росію повернутися, а заодно вивести війська з України і припинити війну. Однак Україна жодних додаткових обіцянок, якщо вірити нашому МЗС, не давала. Якщо хтось щось Росії і пообіцяв за повернення до досягнутих у Стамбулі домовленостей, то швидше Антоніу Гутерреш та Ердоган. Але хотілося б сподіватися, що вони справді спілкувалися з Путіним з позиції сили. Розвиток подій навколо зернового коридору покаже, наскільки виправдані ці сподівання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram