ГоловнаСвіт

Росія використовує Донбас як полігон для перевірки своєї сучасної зброї

Періодично в зону проведення ООС заходять і російські професійні снайпери.

Росія використовує Донбас як полігон для перевірки своєї сучасної зброї
Фото: Сегодня

Зараз Донбас використовується окупантами як полігон для перевірки можливостей сучасних російських озброєнь і військової техніки.

Про це в інтерв'ю Defense Express розповів командувач Операцією об'єднаних сил (ООС) генерал-лейтенант Олександр Сирський.

«Російське військове керівництво насичує окупаційний контингент сучасними засобами вогневого ураження, комплексами розвідки і радіоелектронної боротьби, засобами зв'язку та іншими новітніми засобами для досягнення переваги над Об'єднаними силами. Одночасно відбуваються дослідження функціонального і технологічного призначення нових зразків озброєнь в бойових умовах. Зараз Донбас використовується окупантами як полігон для перевірки можливостей сучасних російських озброєнь і військової техніки», - сказав Сирський.

За його словами, перелік саме сучасної російської зброї на озброєнні військ противника є великим. При цьому, застосування російського новітнього озброєння (зокрема, це стосується РЕР, РЕБ і ППО) покладається переважно на російських військових, які перебувають на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Також вже зафіксовано чимало фактів застосування підрозділами окупаційних військ танків Т-72БА (зразка 1999 року) і Т-72БЗ (зразка 2011 року), бойових-броньованих машин БТР-82А, БТР-80 з прицілом ТКН-4ГА, БМД-2 ГИЛ, бронеавтомобілів «Рись», «Тигр» ГАЗ 3937 «Водник», КамАЗ-43269 «Постріл», «Мустанг», артилерійських систем 2Б16 "Нона-К», РСЗВ «Торнадо», ОДДС «Панцир-С1», РЛС «Каста- 2Е2», підсистем управління ППО тактичної ланки «Барнаул-Т», ПЗРК «Верба» і багато іншого.

Є факти застосування сучасних керованих артилерійських боєприпасів «Краснопіль» калібру 152-мм російського виробництва. Також противник використовував керовану міну КМ-8 «Грань» - це було зафіксовано в 2016 році. Поряд з цим противник активно використовує протитанкові засоби - це переважно ракети 9М111 і 9М113, які запускаються з ПТРК Фагот.

Особливої уваги потребують завезені Росією на Донбас засоби РЕБ. Серед виявлених нами є станція Р-330 «Житель», СПР-2М "Ртуть-БМ», РБ-34ІВ «Леєр», Р-378Б «Борисоглібськ-2»; комплекс РЕБ 1Л269 "Красуха-2»; комплекс РЕБ СБ-109А «Биліна», станція «Репелент». У підрозділах повітряної розвідки окупаційних військ також інтенсивно використовуються прийняті на озброєння РФ БПЛА "Орлан-10», «Гранат», «Тахіон» , «Елерон», «Застава» і багато інших. Ефективність застосування засобів РЕБ противника досить висока.

Періодично в зону проведення ООС заходять російські професійні снайпери, які застосовують новітні гвинтівки з новими кулями з високою ефективністю поразки виробництва РФ. Крім того, противник намагається використовувати сучасні засоби контрснайперської боротьби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram