ГоловнаПолітика

На Донбасі триває позиційна війна, - командувач ООС

Різка зміна ситуації на користь однієї сторони неможлива.

На Донбасі триває позиційна війна, - командувач ООС
Александр Сырский
Фото: Міністерство оборони України

Нинішня концентрація військ на Донбасі виключає можливість різкої зміни ситуації на користь котроїсь сторони.

Про це в інтерв'ю Defense Express розповів командувач Операцією об'єднаних сил (ООС) генерал-лейтенант Олександр Сирський.

«Зараз фактично відбувається так зване "позиційне протистояння". З обох сторін створено угруповання, які володіють достатніми силами і засобами. Це загалом виключає можливість різкої зміни ситуації на користь котроїсь сторони», - сказав Сирський.

Командувач зазначив, що ЗСУ знають, що на двох полігонах у Ростовській області («Кузьминський» і «Кадамовський») розгорнуто 13 батальйонних тактичних груп різних рівнів готовності, призначених для нарощування угруповання окупаційних військ. «З них 5 БТГ мають готовність добу. Ми також відпрацьовуємо певні плани, в яких враховуються такі загрози», - сказав він.

Сирський зазначив, що з масовою появою у ЗСУ на передовій ПТРК «Стугна-П» вдалося отримати перевагу на лінії розмежування, адже «сьогодні ми вже можемо в разі порушення противником своїх зобов'язань застосовувати власні протитанкові засоби на відстань до п'яти кілометрів, що значно більше від тих можливостей, які має противник». Це дозволяє тримати ворога на далекій відстані і повністю контролювати його дії.

Також використання новітніх БПЛА вивело застосування військ на якісніший рівень у контексті здобування відомостей про противника, запобігання можливим діям, наведення артилерії тощо.

У той самий час, за словами Сирського, вирішення питання поточного протистояння на Донбасі не є суто військовим, воно лежить більше в політичній площині. «Однак важливим тут є фактор часу: що довше не вирішується питання протистояння, то важче буде його вирішити з роками», - вважає він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram