ГоловнаСвіт

В Ізраїлі у віці 100 років померла радянська правозахисниця Мальва Ланда

Мальва Ланда була уродженкою Одеси.

В Ізраїлі у віці 100 років померла радянська правозахисниця Мальва Ланда
Фото: ihahr.org

3 липня в Ізраїлі у віці 100 років померла уродженка Одеси, радянська правозахисниця Мальва Ланда.

Про її смерть повідомив у фейсбуці французький журналіст Ніколя Мілетич із посиланням на сина покійної Олексія Германова.

"Мальва Ланда, ветеран правозахисного руху в СРСР, член Московської Гельсінської групи з моменту її заснування в 1976 році померла вчора, третього липня, о 22:30, повідомив її син Олексій Германов. Вона була чудовою людиною", - написав він.

Мальва Ланда народилася 14 серпня 1918 року в Одесі. Втратила батька в роки сталінських репресій. Усе своє трудове життя працювала геологом, а в 1970-х роках зайнялася активною правозахисною діяльністю. Була серед 11 осіб, які в травні 1976 року підписали установчий документ про створення Московської Гельсінської групи. Правозахисниця говорила, що вступає в групу, щоб "іще більш ефективно викривати ситуацію з правами людини в першій у світі країни соціалізму".

Ланда двічі була на засланні - в Сибіру і Казахстані. У 1976 році - після звинувачення в підпалі власного будинку, а вдруге - в 1980-му - за "поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять радянський лад".

З 2015 року проживала в Ізраїлі, куди репатріювалася у віці 97 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram