ГоловнаСвіт

Росія через три дні після аварії на секретному підводному човні визнала, що він оснащений ядерним реактором

Жертвами пожежі стали 14 підводників.

Росія через три дні після аварії на секретному підводному човні визнала, що він оснащений ядерним реактором
Фото: EPA/UPG

Росія вперше публічно визнала, що секретний підводний апарат, на якому 1 липня сталася пожежа з 14 загиблими, оснащений ядерним реактором.

На сайті Кремля опублікована стенограма зустрічі президента Росії Володимира Путіна і міністра оборони Сергія Шойгу, під час якої вони обговорювали стан ядерної енергетичної установки.

За його словами, пожежа сталася в акумуляторному відсіку і далі отримала "певне поширення", але реактор є в працездатному стані.

"Ядерна енергетична установка на цьому апараті повністю ізольована і безлюдна. Плюс до цього діями екіпажу виконані всі необхідні заходи щодо захисту установки, вона повністю в працездатному стані", - заявив Шойгу.

Нагадаємо, що аварія на підводному човні сталася в понеділок, 1 липня, але повідомили про неї лише наступного дня.

Росія досі не повідомила, на якому саме плавальному засобі сталася пожежа. Оглядачі вважають, що пожежа могла виникнути на глибоководній атомній станції проекту 10831, яку називають АС-12, а неофіційно - "Лошарік".

Газета "Коммерсант" повідомила, що вижили тільки кілька людей, які перебували на вахті в момент аварії, вони ж підняли апарат на поверхню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram