ГоловнаСвіт

МВС Грузії розслідує заворушення 20-21 червня як заколот з метою зміни конституційного ладу

Паралельно йде розслідування і стосовно поліцейських, які застосували до натовпу сльозогінний газ.

МВС Грузії розслідує заворушення 20-21 червня як заколот з метою зміни конституційного ладу
Протесты в Тбилиси 20-21 июня
Фото: Олег Батурін

МВС Грузії буде розслідувати заворушення в ніч на 21 червня в Тбілісі за статтями про масові заворушення і заколот з метою насильницької зміни конституційного ладу. Про це повідомила прессслужба Генпрокуратури Грузії.

На думку слідства, учасники штурму парламенту "планували подальші дії щодо захоплення влади", які привели б до злочинів по всій країні. Їх наміри нейтралізували співробітники правоохоронних органів.

Також триває розслідування стосовно депутата парламенту Ніканора Мелія. Депутат опозиційного "Єдиного національного руху" звинувачується в організації масових заворушень за статтею 225 КК. 27 червня суд відхилив вимогу слідства про його арешт і відпустив його під заставу.

Прокуратура також продовжує розслідувати справу про зловживання силою з боку поліцейських, які розганяли протестувальників в ніч на 21 червня. В рамках цього розслідування вже опитали 170 осіб, в тому числі постраждалих учасників протестів і журналістів.

Нагадаємо, 20 червня, в Грузії почалися масові акції протесту. У ніч на п'ятницю поліція в Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації в центрі міста. Учасники мітингу, які вимагали відставки членів уряду, намагалися прорватися на подвір'я будівлі парламенту

Антиросійський мітинг в Тбілісі став протестом проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії зробив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви в підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії в 1993 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram