ГоловнаСвіт

Глава МВС Грузії відмовився йти у відставку до кінця розслідування заворушень у Тбілісі

Під час зіткнень в Тбілісі 20 червня постраждали 240 осіб: 160 протестуючих і 80 поліцейських.

Глава МВС Грузії відмовився йти у відставку до кінця розслідування заворушень у Тбілісі
Фото: twitter.com

Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Гахарія, з вимогою відставки якого в країні понад тиждень тривають акції протесту, заявив, що залишиться на своєму посту до завершення розслідування подій в ніч на 21 червня на проспекті Руставелі в Тбілісі.

Про це міністр заявив ввечері 27 червня на зустрічі з представниками грузинських телеканалів, передає Інтерфакс-Україна.

"Якщо виявиться, що були системні порушення, я за це відповім, проте коли хтось намагається здійснити делегітимацію поліції, я цього не допущу", - сказав Георгій Гахарія.

Так він відповів на питання про те, чи збирається він йти у відставку на тлі великої кількості постраждалих в результаті застосування поліцією спецзасобів проти мітингувальників.

За словами Гахарії, він залишиться на своєму посту до завершення легітимних правових процедур і доти, поки не переконається в тому, що поліцейські, які брали участь в цьому заході, не стали жертвами несправедливого впливу.

Міністр також не погодився з думкою, що поліція застосувала силу проти мирних мітингувальників. "Поліція до 02:00 не покидала периметр парламенту, і коли хтось звинувачує її в тому, що вона почала розгін мирного мітингу, це просто не відповідає дійсності", - сказав Гахарія.

Нагадаємо, у четвер, 20 червня, в Грузії почалися масові акції протесту. У ніч на п'ятницю поліція в Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації в центрі міста. Учасники мітингу, які вимагали відставки членів уряду, намагалися прорватися на подвір'я будівлі парламенту.

Антиросійський мітинг в Тбілісі став протестом проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії зробив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви в підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії в 1993 році.

У п'ятницю стало відомо, що спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе пішов у відставку в зв'язку з масовими протестами.

Також влада країни погодилася на те, щоб парламентські вибори в Грузії 2020 року пройшли за пропорційною системою при нульовому виборчому бар'єрі.

Поліція Грузії відсторонила від роботи 10 співробітників через можливі порушення під час розгону протестів біля будівлі парламенту країни 20 червня.

Під час зіткнень в Тбілісі 20 червня постраждали 240 осіб: 160 протестуючих і 80 поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram