ГоловнаПолітика

Голова парламенту Грузії подав у відставку на тлі протестів

Кобахідзе став першою жертвою скандалу з російською делегацією.

Голова парламенту Грузії подав у відставку на тлі протестів
Ираклий Кобахидзе
Фото: president.gov.ua

Голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе подав у відставку на тлі протестів.

Про це оголосив генсек правлячої партії "Грузинська мрія", мер Тбілісі Каха Каладзе.

Як зазначає "Новини-Грузія", ще напередодні Кобахідзе назвав "несерйозними" висунуті опозицією вимоги про свою відставку. Що стосується виступу в парламенті Грузії російського депутата Сергія Гаврилова, то Кобахідзе описав це як "недоліки мікроменеджменту".

Сам Кобахідзе 20 червня перебував з візитом в Азербайджані, але в п'ятницю він перервав свою поїздку і повернувся в Тбілісі.

Нагадаємо, увечері 20 червня більш ніж 5 тисяч осіб зібралися на антиросійський мітинг у Тбілісі, щоб висловити протест проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії зробив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.

Учасники вимагали відставки міністра внутрішніх справ, голови парламенту і голови Служби держбезпеки.

Влада відмовилася виконати ці вимоги, і ближче до півночі учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. Пізніше проти демонстрантів було мобілізовано спецназ і задіяно водомети. У відповідь учасники акції кидали в правоохоронців каміння і палиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram