ГоловнаСвіт

USAID представило концепцію протидії впливу Кремля у світі

За даними агентства, одним з основних інструментів РФ є платформи Russia Today і Sputnik International.

USAID представило концепцію протидії впливу Кремля у світі
Фото: EPA/UPG

Агентство США з міжнародного розвитку USAID в п'ятницю, 5 липня, представило концепцію щодо протидії посилення впливу Кремля в світі, передає Немецкая волна.

"США давно вважають, що сильна, процвітаюча і вільна Європа виключно важлива для стратегічних інтересів Америки. При цьому російський уряд і його представники поставили собі за мету послабити вплив США в світі і відокремити нас від наших союзників і партнерів", - заявив директор агентства Марк Грін на презентації доповіді USAID в Парижі.

За даними USAID, одним з основних інструментів розширення впливу Кремля є платформи Russia Today і Sputnik International, а також соціальні ЗМІ, в яких тисячі оплачуваних Кремлем груп поширюють пропаганду для створення плутанини і недовіри стосовно західних інститутів.

Згідно з даними агентства, тільки на роботу Russia Today і Sputnik International Кремль витрачає майже 300 млн доларів щорічно.

З іншого боку, Кремль вдається до важелів економічного тиску на сусідні країни, особливо в енергетичному секторі, користуючись історичною залежністю цих держав від російських нафти і газу, підкреслив доповідач.

Крім того, Росія культивує і фінансово підтримує прокремлівські політичні партії з метою домогтися обрання "антидемократичних кандидатів" або ж просто внести невизначеність в суспільну сферу інших країн.

Грін заявив, що Вашингтон готовий надати фінансову допомогу країнам-партнерам США для зменшення їх економічної залежності від Росії. Крім іншого, йшлося про поліпшення захисту регіональних енергетичних систем від хакерських атак.

Грін також назвав нинішню російську владу "авторитарним режимом, який агресивно шукає нову сферу впливу за кордоном" і порівняв її з підступним хижаком, вказавши на спроби Кремля розповсюдити свій вплив на країни Європи і Євразії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram