ГоловнаСвіт

Facebook видалив сотні пов'язаних з Росією сторінок і акаунтів

Акаунти, групи і сторінки мали цільові групи в країнах колишнього СРСР, а також у Центральній і Східній Європі.

Facebook видалив сотні пов'язаних з Росією сторінок і акаунтів
Facebook Facebook удалил сотни связанных с РФ страниц и аккаунтов
Фото: Depositphotos/MichalLudwiczak

Компанія Facebook видалила кілька сотень сторінок, груп і акаунтів, імовірно, створених у Росії, із цільовими групами у країнах колишнього СРСР, а також у Центральній і Східній Європі.

Про це повідомляють на сайті компанії.

Йдеться про 289 російських сторінок і 75 акаунтів, які брали участь у неправомірній скоординованій кампанії в країнах Балтії, Центральної Азії, Кавказу, а також Центральної та Східної Європи.

Зазначають, що сторінки були пов'язані зі співробітниками російського агентства "Спутник", що входить у МІА "Россия Сегодня". Вони називалися, зокрема, "Грузия и религия", "Балтия и Россия: друзья или враги?", "Спокойной ночи, Беларусь", "СаНАТОрий в Латвии". На сторінках висвітлювалися теми подорожей, спорту, економіки, протестних рухів і корупції. На деяких з них були пости, які критикували НАТО.

Власники сторінок заплатили Facebook за рекламу з жовтня 2013 року по січень 2019 року в цілому 135 тис. доларів, причому виплати здійснювалися в євро, рублях і доларах. З літа 2015 року по початок 2019 го на цих акаунтах були розміщені анонси близько 190 заходів.

Ще 150 акаунтів були видалені також на платформі Instagram, що належить тому самому концерну. Акаунти висвітлювали тему України, у них було близько 180 тис. підписників у Facebook і більш ніж 55 тис. - в Instagram.

Нагадаємо, напередодні керівництво Facebook повідомило, що не допускатиме політичну рекламу на тему українських президентських виборів. Цього року зміни в рекламній політиці соцмереж торкнуться також Індії, Нігерії та країн Євросоюзу, де заплановані вибори або інше народне волевиявлення.

Перед проміжними виборами у США наприкінці 2018 року Facebook заблокував понад 100 акаунтів, імовірно, пов'язаних з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram