ГоловнаСвіт

За чотири роки понад 200 осіб у світі померли через cелфі

Більш ніж половина смертей сталася в Індії.

За чотири роки понад 200 осіб у світі померли через cелфі
Фото: @jacob_bean on Instagram

За останні чотири роки понад 200 осіб у світі померли під час спроби зробити селфі. Близько двох третин із цих випадків пов'язані з висотою, водою або їх комбінацією. Більш ніж половина смертей сталася в Індії, повідомляє Голос Америки з посиланням на видання "1843".

Зокрема, в жовтні 2018 року канадський репер забився насмерть, знімаючи себе на крилі легкого літака. У тому ж місяці пара загинула, впавши з обриву в національному парку "Йосеміті", розповідає видання.

Дослідниця в галузі технологій і навчання в Університеті Західного Сіднея Джоан Орландо звинувачує механізми соціальних медіа, які винагороджують постійне схвалення від інших. Алгоритми в соціальних медіа спонукають людей робити ризиковані селфі, проштовхуючи такі фотографії в новинні стрічки більшої кількості користувачів і забезпечуючи їм більшу популярність, що, власне, і мотивує людей.

Окрім смартфонів, камери GoPro також заохочують людей до небезпечних селфі. Такі камери можна чіпляти на голову і знімати захоплюючі відео, беручи участь в екстремальних видах спорту. Бігуни і велосипедисти використовують ігрові програми для фітнесу, як-от Strava, щоб змагатися один з одним і отримувати "значки" як нагороду за досягнення. Це може підштовхувати людину вибирати небезпечніший маршрут вниз з гірського схилу, наприклад, щоб потрапити в число лідерів на онлайн-табло, відзначає видання.

Деякі платформи намагаються вирішити проблему, обмежуючи для неповнолітніх доступ до контенту, який може викликати в них бажання повторити небезпечні трюки. Однак існують сайти, які зберігають такі фотографії і відео у вільному доступі, відзначено в матеріалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram