ГоловнаСвіт

Сенат США відхилив законопроект про зняття санкцій з компаній Дерипаски

Доля законопроекту залишається невизначеною.

Сенат США відхилив законопроект про зняття санкцій з компаній Дерипаски
Фото: EPA/UPG

Сенату США не вдалося заблокувати плани адміністрації Дональда Трампа щодо санкцій проти підприємств російського бізнесмена Олега Дерипаски, в тому числі проти російського алюмінієвого гіганта "Русал".

57 голосами проти 42 сенатори ухвалили рішення про припинення дебатів з цього питання. Таким чином, їм не вдалося набрати 60 голосів, необхідних для прийняття законопроекту, повідомляє Голос Америки.

Нагадаємо, що зі 100 сенаторів (таке їхнє загальне число) в нинішньому складі верхньої палати Конгресу 53 сенатори - республіканці, а 47 - демократи.

Отже, доля законопроекту залишається невизначеною.

Нагадаємо, обмежувальні заходи щодо компаній Дерипаски - металургійного холдингу En+, підконтрольного йому виробника алюмінію "Русал" і енергетичної компанії "Євросибенерго" - були введені у квітні 2018 року. У грудні міністр фінансів США заявив про намір зняти санкції через 30 днів. Рішення було прийнято після того, як російський мільярдер фактично відмовився від контрольного пакета в цих компаніях. При цьому сам бізнесмен залишиться в списку санкцій, його активи будуть, як і раніше, заблоковані.

На початку січня група сенаторів звернулася до Мінфіну з проханням відкласти зняття обмежень. 5 січня сенатор Чак Шумер вніс до Конгресу США резолюцію, спрямовану проти рішення американського Мінфіну. Щоб зберегти санкції щодо компаній Дерипаски чинними, документ має підтримати більшість в обох палатах Конгресу, а потім він надійде на підпис президенту США Дональду Трампу.

За зняття санкцій виступили також країни ЄС, які стверджують, що заходи проти компаній Дерипаски б'ють по світовому ринку алюмінію, що негативно позначається на економіці Європи.

У середу, 16 січня, акції "Русалу" на Гонконгівській фондовій біржі подешевшали на 4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram