ГоловнаСуспільствоЖиття

Через російську агресію 21 тис. кв. км території Донбасу та Криму забруднено мінами

На сьогодні очищені понад 35 500 га земель, понад 2 тис. км доріг і 1 тис. км залізничних шляхів.

Через російську агресію 21 тис. кв. км території Донбасу та Криму забруднено мінами
Фото: facebook.com/YuriiHarbuz

Російська агресія проти України призвела до того, що площа районів, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни на підконтрольній уряду території Донбасу, а також на окупованих територіях Донецької та Луганської областей і Криму складає близько 21 тис. кв. км.

Про це заявив заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко під час онлайн-засідання Форуму безпечного співробітництва ОБСЄ, передає "Укрінформ".

"За попередніми підрахунками, приблизно 7 тис. квадратних кілометрів на контрольованих урядом територіях і приблизно 14 тис. квадратних кілометрів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим забруднені мінами та вибухонебезпечними залишками війни", – сказав він.

За словами Петренка, зараз 29 груп розмінування Збройних Сил України, а також 16 піротехнічних команд Держслужби з надзвичайних ситуацій виконують завдання з розмінування на звільнених територіях Донбасу.

На сьогодні очищено понад 35 500 га земель, більш як 2000 км доріг, 1000 км залізничних шляхів, виявлено та знищено понад 460 тис. вибухонебезпечних предметів.

Петренко подякував міжнародним неурядовим організаціям, зокрема, The HALO Trust, Данській групі з розмінування (DDG), Швейцарському фонду протимінної діяльності (FSD), які з 2016 року надають допомогу Міноборони.

"Україна також вдячна Координатору проєктів ОБСЄ в Україні за суттєву підтримку й допомогу в різних сферах, особливо у сфері протимінної діяльності. І не можу тут не відзначити також ту велику підтримку з боку наших добрих друзів зі США, Канади і Великобританії в рамках проєкту протимінної діяльності", – додав заступник міністра.

Нагадаємо, в грудні 2018 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9080-1 про протимінну діяльність. Раніше делегація Програми розвитку ООН спільно з міжнародними партнерами презентували програму діяльності щодо розмінування Донецької області.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб підрахували, що витрати на розмінування всього Донбасу можуть перевищити 800 млн доларів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram