ГоловнаСвіт

США перенаправлять частину коштів з програми зі стримування Росії на будівництво стіни з Мексикою

У Пентагоні запевнили, що жоден із проєктів не відміняється, їх просто відкладено.

США перенаправлять частину коштів з програми зі стримування Росії на будівництво стіни з Мексикою
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Дональда Трампа планує перенаправити кошти з бюджету програми щодо стримування Росії "Ініціативи щодо забезпечення європейської безпеки" на будівництво стіни з Мексикою.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Відзначають, що Пентагон має намір призупинити будівництво 22 різних військових проєктів на $545 млн, які будуть спрямовані на будівництво стіни. У тому числі $274 млн буде взято з раніше виділених і схвалених Конгресом коштів на програму для європейських союзників США щодо стримування Росії.

Програма "Ініціативи щодо забезпечення європейської безпеки" (European Deterrence Initiative) була розпочата в 2014 році в адміністрації президента Барака Обами як відповідь на російську агресію в Україні.

Про переведення грошових коштів ідеться в доповідній записці міністра оборони США Марка Еспера від 27 квітня. Однак, як зазначає адміністрація Трампа, це є тимчасовим заходом.

"Жоден із проєктів не відміняється. Їх просто відкладено", - пояснив прессекретар Міністерства оборони США Кріс Мітчелл.

Попри це, таке рішення Білого дому викликало критику серед американських законодавців. Конгресмени-демократи з Комітету міжнародних відносин Палати представників надіслали лист на ім'я держсекретаря Майка Помпео та міністра оборони Марка Еспера. У ньому сказано, що переказ коштів з "бюджету ініціативи" на проєкт будівництва стіни є неправомірним використанням виділених коштів і загрожує безпеці США та їх союзників.

Американські законодавці відзначають, що Росія створює загрозу американським військовим своєю агресивною військовою діяльністю на Близькому Сході та в інших регіонах, незаконно окупує частини України та Грузії і продовжує тримати американських громадян у заручниках.

"Навіть зараз, у розпал серйозної глобальної кризи в галузі охорони здоров'я, президент РФ Володимир Путін активно використовує страждання світу, просуваючи антизахідну дезінформацію і ще більше підриваючи наші інтереси та безпеку", - йдеться в листі.

Нагадаємо, в 2018 році в Адміністрації Трампа заявляли, що США планують послабити обмеження на використання ядерної зброї і розробити нову ядерну боєголовку малої потужності для стримування Росії від застосування тактичних боєголовок у конфлікті в Східній Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram