ГоловнаСвіт

Французькі вчені визначилися зі "статтю" COVID-19

Слово "хвороба" у французькій мові - жіночого роду.

Французькі вчені визначилися зі "статтю" COVID-19
Фото: KFOR.com

Для правильного використання мови Французька академія рекомендує вживати слово COVID-19 у жіночому, а не в чоловічому роді, як це стало звичним.

Про це повідомляє BFMTV.

"Французька академія, яка захищає правильне використання французької мови, рекомендує вживати слово COVID-19 в жіночому, а не в чоловічому роді, тоді як застосування цього терміна у Франції з початку появи коронавірусу здебільшого пов'язують з чоловічим родом", - йдеться в повідомленні.

Таке рішення вчені пояснюють простим правилом - рід в абревіатурах визначають за головним словом, однак із COVID-19 складність полягає в тому, що це слово іноземного походження.

У публікації наголошено, що COVID - це абревіатура для англійського терміна Coronavirus disease, що означає "коронавірусна хвороба". Оскільки слово "хвороба" у французькій мові жіночого роду, то цей самий рід потрібно застосовувати і для терміна COVID.

Як аргумент учені наводять приклад Квебеку - франкомовної провінції в Канаді, де слово COVID вживають саме в жіночому роді.

Слід зауважити, що від самого початку пандемії французький уряд, а також авторитетний Інститут Пастера вживали це слово в чоловічому роді.

Нагадаємо, нещодавно Верхня палата парламенту Франції проголосувала за продовження надзвичайного стану в галузі охорони здоров'я до 10 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram