ГоловнаСуспільствоПодії

Корпус вартових ісламської революції взяв повну відповідальність за крах авіалайнера МАУ

КВІР є державним озброєним формуванням, раніше США визнали його терористичною організацією.

Корпус вартових ісламської революції взяв повну відповідальність за крах авіалайнера МАУ
Фото: IRNA

Іранська військово-політична формація Корпус вартових ісламської революції (КВІР) взяв на себе повну відповідальність за катастрофу українського літака над Тегераном. Про це заявив командувач військово-космічних сил Амір Алі Хаджизаде, передає IRNA.

Генерал заявив, що КВІР визнає відповідальність за аварію українського літака.

Він заявив, що захотів померти, коли дізнався про катастрофу українського літака в околицях Тегерана.

"Коли я почув про катастрофу українського літака, я захотів померти, щоб не бути свідком цієї трагедії", - сказав Алі Хаджизаде.

Корпус вартових ісламської революції, створений після Ісламської революції 1979 року для захисту шиїтської клерикальної правлячої системи, є найпотужнішою організацією в сфері безпеки Ірану. Корпус контролює великі сектори іранської економіки і має великий вплив на політичну систему країни.

У квітні 2019 року США оголосили КВІР терористичною організацією. Це вперше Вашингтон назвав збройне формування іншої держави терористичною групою.

Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі 176 людей загинули. Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; з ФРН 3, з Великобританії 3, з України 11 громадян (2 пасажири і 9 членів екіпажу).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак МАУ помилково, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт. У заяві генштабу збройних сил Ірану йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram