ГоловнаСуспільствоПодії

Оператор, який збив літак МАУ, прийняв його за крилату ракету, - КВІР

"Стався збій у системі зв'язку, і він не зміг отримати підтвердження".

Оператор, який збив літак МАУ, прийняв його за крилату ракету, - КВІР
Фото: president.gov.ua

Командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджизаде заявив, що оператор, який збив "Боїнг" українських авіаліній, в результаті чого загинули 176 осіб, отримав повідомлення про запуск крилатої ракети і прийняв лайнер за неї. Про це повідомляє агентство "Таснім".

"Оператор міг збити об'єкт, але міг і не робити цього, у нього було всього 10 секунд на ухвалення рішення. Але для цього він повинен був отримати підтвердження. У цьому і полягає помилка оператора. Але в тих умовах стався збій в системі зв'язку, і він не зміг отримати підтвердження і ухвалив це жахливе рішення. Ракета була випущена і літак був збитий", - заявив іранський військовий на пресконференції, відео якого оприлюднено в твіттері.

"Коли я переконався, що це сталося, я побажав собі смерті, тому що краще б я помер, але не став свідком такої події. Ми все життя будемо у відповіді за смерть людей і сьогодні наша честь виставлена перед Господом", - заявив він, додавши, що розслідування буде тривати на вищому рівні.

"Інформація буде доповнена, але з самого початку заявляю, наші шиї тонші волоска, і ми визнаємо всю відповідальність і готові підкоритися будь-якому рішенню, яке ухвалить керівництво", - сказав він.

Нагадаємо, Корпус вартових ісламської революції взяв повну відповідальність за крах авіалайнера МАУ в Тегерані. 

Корпус вартових ісламської революції, створений після Ісламської революції 1979 року для захисту шиїтської клерикальної правлячої системи, є найпотужнішою організацією в сфері безпеки Ірану. Корпус контролює великі сектори іранської економіки і має великий вплив на політичну систему країни.

У квітні 2019 року США оголосили КВІР терористичною організацією. Це вперше Вашингтон назвав збройне формування іншої держави терористичною групою.

Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі 176 людей загинули. Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; з ФРН 3, з Великобританії 3, з України 11 громадян (2 пасажири і 9 членів екіпажу).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак МАУ помилково, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт. У заяві генштабу збройних сил Ірану йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram