ГоловнаСуспільствоПодії

Данілов: Україна мала докази ракетного удару по літаку МАУ ще до заяви Ірану

"З великою ймовірністю ми знаємо назву цієї ракети, знаємо, коли її купила іранська влада, і знаємо, у кого її купили".

Данілов: Україна мала докази ракетного удару по літаку МАУ ще до заяви Ірану
Алексей Данилов

Українська сторона мала докази ракетного удару по літаку "Міжнародних авіаліній України" ще до заяви Ірану. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі ВВС.

"Ще до того, як Іран змінив свою позицію, ми знали цю інформацію. Ми знали цю інформацію ще до того, як її почали оприлюднювати наші шановні партнери з інших країн", - сказав керівник РНБО.

Зокрема, за його словами, українські експерти, яких направили в Тегеран, "знайшли докази того, що це була ракета".

"З великою ймовірністю ми знаємо назву цієї ракети, знаємо, коли її купила іранська влада, і знаємо, у кого її купили", - заявив Данілов.

На його думку, саме наявність у Києва цих доказів, а також публічні заяви про те, що серед основних версій авіакатастрофи є збивання ракетою, вплинули на Іран.

"Ми розуміємо, чому Іран змінив позицію: вони не розраховували, як будуть діяти наші фахівці. ... Через дуже короткий проміжок часу, з'єднавши всі інформаційні потоки, ми зрозуміли, що сталося. Ми не могли це зробити відразу публічно, нам треба було ще попрацювати. Іран - це дуже складна країна, і ми дуже хвилювалися, щоб вони не відправили наших фахівців в зворотну сторону ... Я думаю, що Іран зрозумів, що відпиратися вже нікуди, і в будь-якому випадку це [докази] вже на українській стороні", - пояснив він.

За словами Данілова, на фото, які в суботу оприлюднив Офіс президента, чітко видно, що ракета потрапила в кабіну пілота.

"Ми вважаємо це вже доведений факт, і тому ті переговори, які повинні були вести наші льотчики - вони припинилися відразу. Вони, на жаль, загинули відразу, після першого удару", - підкреслив Данілов.

У той же час, Данілов заявив, що Україна не зупинить розслідування цієї катастрофи, незважаючи на офіційне визнання Іраном ракетного удару і буде вимагати покарання винних.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з 7 країн. Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за крах авіалайнера взяв Корпус вартових ісламської революції.

За даними телеканалу CNN, літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря". Ймовірно, це була зенітна ракета "Тор".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram