ГоловнаПолітика

Геращенко: потрібно порушувати питання про участь Росії в катастрофі українського літака

Зокрема, про тип ракети.

Геращенко: потрібно порушувати питання про участь Росії в катастрофі українського літака
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Після того, як Іран визнав причетність до катастрофи українського літака, влада України повинна вимагати широкомасштабного розслідування із залученням всіх зацікавлених сторін. Таку думку в Facebook висловила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

Зокрема, на її думку, повинні бути отримані відповіді про роль Росії як держави-постачальника ракетних комплексів, і її військових радників, які працюють з іранськими військовими.

«Ще раз щирі співчуття загиблим всіх країн і всіх національностей, які були в нашому "Боїнгу". Всі ці дні ми думаємо про українців, канадців, іранців, шведів, афганців, німців, британців, які перебували на борту лайнера, про немовлят, студентів, вчених, про чудовий екіпаж, красунь і розумниць стюардес і стюардів, про льотчиків, які мали безперечний авторитет.

Єдині, хто сумнівався в їх професіоналізму і в безпеці українського літака і перевізника - це українська влада. Єдині, хто на весь світ завдав першого потужного удару по професійній честі, авторитету і пам'яті загиблого українського екіпажу - це українська влада. Спочатку посольство, в першому офіційному повідомленні, категорично виключило ракету або теракт, потім президент, який доручив Генпрокурору порушити справу про несправність літака і помилки екіпажу. І вже коли весь світ говорив про ракету, і честь України захищали прем'єри Канади, Великобританії, Австралії, український президент не здавався і повторював "не все так однозначно", - зазначила Геращенко.

На її думку, влада повинна чітко задати питання про тип ракети і пряму чи непряму участь в цьому Москви.

"Україна просто зобов'язана скликати Раду безпеки ООН, і президент повинен не мовчати в унісон з Москвою, а вимагати цього ще 3 дні тому, і саме там порушувати питання про спільну з іншими країнами, чиї громадяни постраждали, розслідувальну групу. Так українська влада діяла в 2014, коли над нашим окупованим Донбасом з російського "Бука" був збитий літак. І тепер ви всі розумієте, хто такий Цемах і міру його провини? Цемаха недавно українська влада звільнила від будь-якої відповідальності, насправді звільняючи Москву від Гааги і відповідальності, від компенсації державам і країнам за збитий МН17», - зазначила Ірина Геращенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram