ГоловнаПолітика

Відповідальність за аварію українського літака повинен нести не тільки Іран, але і Росія, - Турчинов

За попередніми даними, лайнер збила ракета російського виробництва.

Відповідальність за аварію українського літака повинен нести не тільки Іран, але і Росія, - Турчинов
Александр Турчинов
Фото: facebook/rnbo

Колишній секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що за аварію літака українських авіаліній в Тегерані, в результаті якого загинули 176 осіб, повинен відповідати не тільки Іран, але і Росія.

"Україна повинна негайно вимагати позачергового засідання Радбезу ООН з метою забезпечення проведення об'єктивного розслідування збиття нашого літака і притягнення до відповідальності не тільки керівництва Ірану, але і їх військового союзника - Російської Федерації, яка системно підтримує тероризм і в порушення міжнародних санкцій поставляла до Ірану смертоносну зброю, готувала військових фахівців і, не виключено, надавала безпосередню допомогу під час підготовки ракетної атаки, яка відбулася 8 січня", - написав Турчинов у своєму фейсбуці.

"Це вже другий пасажирський "Боїнг", який за останній час нищиться російською ракетою. І так само, як і у випадку з малазійським літаком, керівництво РФ в своїх офіційних заявах намагалося не тільки підтримати Іран, як свого стратегічного партнера, а й дезінформувати міжнародне співтовариство, придумуючи брехливі версії цієї жахливої трагедії", - додав політик.

Нагадаємо, за даними телеканалу CNN, літак МАУ рейсу PS 752 Тегеран - Київ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря". Ймовірно, це була зенітна ракета "Тор".

Раніше повідомлялося, що експерти на місці катастрофи знайшли уражені ракетою частини літака МАУ, Офіс президента опублікував фото фрагментів збитого лайнера зі слідами пробоїн.

Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі 176 людей загинули. Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; з ФРН 3, з Великобританії 3, з України 11 громадян (2 пасажири і 9 членів екіпажу).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак МАУ помилково, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт. У заяві генштабу збройних сил Ірану йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

Повну відповідальність за крах авіалайнера МАУ взяв Корпус вартових ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram