ГоловнаПолітика

Суд Швейцарії зобов'язав РФ виплатити українським компаніям $82 млн компенсації за анексію Криму

РФ зобов'язана виплатити грошову компенсацію 12 українським компаніям.

Суд Швейцарії зобов'язав РФ виплатити українським компаніям $82 млн компенсації за анексію Криму
Фото: Crello/Depositphotos

Федеральний суд Швейцарії відхилив апеляцію РФ на рішення арбітражу в Женеві, згідно з яким Росія повинна виплатити близько $82,1 млн компенсації за збитки в результаті анексії Криму РФ 12 українським компаніям, серед яких є і "Укрнафта". Про це повідомив портал Swiss Info.

Два відповідні судові рішення опублікували в четвер - суд відхилив апеляції РФ у зв'язку з рішеннями, винесеними Міжнародним арбітражним судом у Женеві у квітні 2019 року. Наприклад, в одній з апеляцій Росія стверджувала, що женевський судовий орган не підходить для винесення рішення в цій справі, оскільки тим самим він визначає статус Криму.

Крім того, Москва назвала непридатними аргументи українських фірм, які стверджували, що вони підпадають під дію Угоди між Урядом РФ і Кабміном України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 1998 року. Згідно з цим документом, Україна і РФ не повинні експропріювати інвестиції, вкладені інвесторами іншої країни, без своєчасної виплати справедливої компенсації.

Зазначають, що 2015 року в Постійну палату третейського суду в Гаазі за відшкодуванням збитків звернулися 12 українських компаній, зокрема "Укрнафта", що подала перший позов, і ще 11 українських підприємств, які подали другий позов. Частина цих компаній була раніше пов'язана з групою компаній Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, щодо "Укрнафти" остаточне рішення про компенсацію шкоди було прийнято ще 18 грудня. РФ зобов'язали виплатити на користь компанії понад 44 мільйони доларів компенсації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram