ГоловнаПолітика

Офіс генпрокурора закликав політиків утриматися від "безсоромного піару" на катастрофу літака МАУ

У генпрокурора розповіли про можливе спільне міжнародне розслідування авіакатастрофи.

Офіс генпрокурора закликав політиків утриматися від "безсоромного піару" на катастрофу літака МАУ
Фото: Макс Левин

В Офісі генерального прокурора попросили політиків й експрокурорів утриматися від спекуляцій і від "безсоромного піару" з приводу досудового розслідування авіакатастрофи рейсу Тегеран-Київ. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора на фейсбуці.

Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво в досудовому розслідуванні за фактом авіакатастрофи літака МАУ і перебуває на цілодобовому зв'язку з фахівцями на місці події.

У Рябошапки також зазначили, що на цей момент вжито всіх заходів для дослідження обставин авіакатастрофи, зокрема, Офіс генпрокурора вже звернувся до іноземних партнерів із проханням надати наявну інформацію, яка може сприяти розслідуванню. Крім того, вживаються заходи для організації спільної роботи слідчих держав, громадяни яких постраждали, для розслідування причин катастрофи.

"З огляду на це, ми закликаємо політиків, колишніх прокурорів без юридичної освіти і базових знань кримінального права і процесу утриматися від безсоромного піару на горі людей. Питання кваліфікації авіакатастрофи з погляду кримінального права, визначення органу досудового розслідування, міжнародно-правова співпраця в цьому розслідуванні визначаються слідчими і прокурорами відповідно до закону і потреб слідства, а не пошуком миттєвої популярності, яка характерна для піар-політиків, далеких від юриспруденції", - зазначили в Генпрокуратурі.

Нагадаємо, літак "Боїнг-737" компанії МАУ впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 мав прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу і двоє пасажирів.

Іранська влада заявила, що літак мав проблеми з двигуном і впав через технічну несправність, однак ця інформація неофіційна.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це натякнув і президент США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, що вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram