ГоловнаПолітика

Україна назвала агресію Росії одним з найбільш кричущих порушень Статуту ООН

За шість років міжнародного конфлікту загинули 14 тисяч осіб.

Україна назвала агресію Росії одним з найбільш кричущих порушень Статуту ООН
Фото: ukraineun.org

Тимчасова окупація українських територій і захоплення Криму є найбільш кричущим порушенням Статуту ООН за останні десятиліття.

Про це заявив у четвер заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час відкритих дебатів Радбезу ООН про дотримання Статуту ООН як основи для підтримки міжнародного миру і безпеки.

"В історичних книгах буде зафіксований міжнародний збройний конфлікт, в результаті якого за останні шість років загинуло близько 14 тисяч осіб, у результаті чого постраждали не менш ніж 30 тисяч людей і мільйони вимушених переселенців", - зазначив дипломат.

Кислиця також акцентував, що заради політичної доцільності окремі представники Радбезу ООН часто випускають з уваги опцію статті 27 Статуту, що виключає можливість для члена Ради голосувати в разі чіткого конфлікту інтересів.

"Ми шкодуємо, що в таких обставинах Рада не змогла вжити заходів щодо прохання України від березня 2015 року стосовно розгортання потужних багатонаціональних миротворчих сил під мандатом ООН на окупованому Донбасі", - сказав він.

Заступник міністра нагадав, що через два роки після того, як Російська Федерація висунула свою власну пропозицію, українська сторона надала Радбезу подання про основні елементи мандата можливої операції з підтримання миру на Донбасі.

"Тепер, п'ять років потому, президент України Зеленський вказує на важливість розміщення миротворців вздовж українсько-російського кордону, що могло б допомогти принести давно назрілий мир на українську землю", - заявив Кислиця.

Водночас заступник міністра подякував представникам тих країн непостійних членів ООН, які протягом попередніх двох років підтримували Україну в її боротьбі з агресором у Раді Безпеки.

"Нам дуже не вистачатиме нашого доброго друга і сусіда - Польщі, яка зробила значний внесок у діяльність Ради. Ми віримо, що нові непостійні члени повністю віддані виконанню своєї важливої місії", - зазначив Кислиця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram